Всяка напитка има различен ефект върху тялото. Докато една може да има успокояващ ефект, друга подобрява кръвообращението и така нататък. 

Вижте как изглежда ръководството за най-добрите напитки за всяка ситуация, създадено от диетолога Никол Макдермот.

Мляко за изграждане на мускули

Млякото е чудесна напитка след тренировка, защото съдържащите се в него протеини стимулират мускулния растеж и укрепване. Най-добре е да изберете прясно и пълномаслено мляко, а пиенето на суроватка има същия ефект.

Зелен чай и сок от грейпфрут за отслабване

Тези две напитки имат чудесен ефект върху ускоряването на метаболизма, а също така и за извеждането на токсините от тялото. Най-добре е да пиете сок от грейпфрут или чаша зелен чай сутрин, преди закуска.

Какао за възстановяване

След много физически натоварвания, болести или чувство на изтощение е добре да пиете какао или шоколадово мляко. Тази напитка е страхотна заради благоприятното съотношение на въглехидрати и протеини, които дават енергия на тялото.

Бира за по-добра циркулация

Когато сте настинали и чувствате болка в краката през зимните месеци е добре да пиете 250 мл бира на ден. Тази напитка помага за отпускане на стените на кръвоносните съдове и ускорява притока на кръв, но е важно да не се прекалява.

Черешов сок преди бягане

Продължителното бягане причинява мускулна умора и дефицит на електролит. Тези, които тренират интензивно, обикновено избират спортни енергийни напитки, но домашният черешов сок ще има същия ефект и ще ускори възстановяването на мускулите след тренировка.

Чай от джинджифил за стомаха

Джинджифилът е отлично средство за гадене и тъй като няма отрицателен ефект върху тялото, той се препоръчва и за бременни жени. Има добър ефект върху лигавицата на стомаха и червата и затова се препоръчва да се пие след стомашен вирус.

Чай от куркума при болки в гърлото

Когато имате възпалено гърло, е важно да пиете много течности, тъй като сухотата в гърлото влошава болката. Чаят от куркума е отлично народно лекарство, защото създава защита на лигавиците и намалява усещането за надраскване и парене.

Кокосово мляко за рани в устата

Ако имате херпес, изгаряния или рани в устата си, кокосовото мляко ще бъде от голяма помощ. Тази полезна напитка действа като аналгетик и съюзник в борбата срещу гъбичните инфекции.

Напитки от алое вера за по-добро храносмилане

Алое вера е чудесно решение за проблеми със запек, защото стимулира работата на червата и има слабително действие. Можете да смесите прах от алое вера с обикновена вода и най-добре е да пиете тази напитка при стайна температура.

Кисело мляко за имунитет

Тази напитка е изключително здравословна и страхотен съюзник на имунитета. Унищожава гъбичките и намалява възпалителните процеси и инфекции.

Лайка за сън

Чаят от лайка е народно лекарство, но и доказано средство за по-лесен сън. Важно е да не подслаждате чая, защото захарта ще има обратен ефект и ще събуди тялото.

Лимон за повече енергия

Витамин С в лимона е естествена добавка за повишаване на енергийните нива в организма и се препоръчва да се пие веднага след изстискване. Въпреки че се препоръчва по време на настинки, експертите посочват, че е късно и че трябва да пиете лимон по-рано, за да повишите имунитета.

Бананово смути за махмурлук

Пиенето на алкохол причинява дехидратация и загуба на витамини и минерали. За да се установи балансът в организма, е добре да се пие вода, но още по-добре е да си направите смути с банан, богато на витамин В и калий.

Вода за лош дъх

Най-честият виновник за лошия дъх е дехидратацията, която стимулира растежа на бактериите в устата. Други напитки могат да влошат ситуацията, като нарушат естественото рН на устата.

Сода за хляб за подуване на корема

Ако имате болки в корема, подуване на корема и газове, първата помощ идва под формата на сода за хляб. Смесете 1/4 чаена лъжичка сода за хляб в 200 мл вода.

Сок от кисела краставица при мускулни крампи

Макар и да не е много вкусна напитка, киселият краставичен сок помага за намаляване на болезнените крампи на краката. Помага за отделянето на вода от тялото и прочиства кръвта от киселини.