През този период се очаква повишена геомагнитна активност. Тя е резултат от мощно изригване на плазма от Слънцето, последвано от отделяне на огромно количество енергия под формата на светлина, топлина и електромагнитни вълни. Потокът достига до Земята 1-2 дни след слънчевото изригване. Когато тази енергия достигне до магнитното поле на Земята, настъпват смущения в живите организми. Тяхното влияние продължава от няколко часа до няколко денонощия. То може да се сравни с ефекта от силно физическо натоварване, което не се понася лесно от хората със здравословни проблеми, пише 24часа. 

Могат да се появят сърцебиене, промени в кръвното налягане, аритмия, екстрасистоли. Нарушава се кръвообращението и настъпва т.нар. кислороден глад, откъдето възникват промяна на настроението, умора, главоболие, световъртеж, замаяност и загуба на равновесие. Възможно е да се усетят тревога, депресия, да ви се плаче без причина, самочувствието може драстично да спадне. Негативно се отразява и върху съня и апетита. В такива дни са възможни болки в стомаха, гадене, повръщане, пресъхване на устата, потене и втрисане, защото се потиска произвеждането на хормона мелатонин, важен за адаптацията на организма към външни влияния.

За да преодолеем последиците върху здравето, е важно да се движим повече и да избягваме прекалената физическа и умствена активност. В такива неблагоприятни дни нивото на холестерола се повишава и затова е добре да се избягват мазните и сладките храни Консумирайте повече плодове, зеленчуци и богати на витамини храни, приемайте достатъчно течности, но избягвайте тонизиращите напитки. В тези случаи не трябва непременно да се остава в закрито помещение, тъй като така не можем да се предпазим от високата геомагнитна активност. За организма е без значение дали сме в затворено помещение, или сме сред природата.

Хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания като хипертония и вегетативна съдова дистония, задължително трябва да приемат редовно предписаните медикаменти и да са им винаги подръка. Ако няма противопоказания, се препоръчва прием на 1 таблетка аспирин, който разрежда кръвта и така се намалява рискът от проблеми с кръвоносните съдове и сърцето. В такива дни е добре да се приемат чайове и отвари с успокоително действие като валериан, маточина, мента, божур, жълт кантарион, както и плодови чайове с малина и ягода. От плодовете е желателно да се използват кайсии, боровинки, касис, лимони, банани, стафиди. Подходящи закуски са кашите от овес, елда, булгур, царевично брашно, приготвени с вода или нискомаслено мляко