Депресията е състояние, което е характерно за есенно-зимния период. В последните години обаче депресивните състояния се проявяват все по-често и през лятото. За част от хората те са типично биологично състояние, а при други необичайните стресови ситуации през този сезон са фактор за психическо претоварване, което води до потиснатост и хронична умора.

Според психиатъра д-р Веселин Герев в топлото време много хора се оплакват от главоболие, световъртеж, замъгляване на погледа, съхнене на устата, гадене, изпотяване без физическо усилие, както и силна аритмия. Тялото омеква, а вътрешното напрежение – изгаря. Психичните симптоми на състоянието са страх, тревожност, безсъние, колебания на настроението, което в рамките на деня може да се смени многократно. Поведението може да е агресивно не само вербално, но и физически.

„Разбира се, при такъв набор от симптоми човек се чувства безпомощен и разчита медикаменти да му помогнат. Ако обаче приема антидепресанти, то състоянието му се влошава драстично. Причина за това е състояние, което се нарича серотонинов синдром. Човек се ражда с генно определено ниво на серотонина. Затова едни хора са по-весели, други по-притеснителни. Практиката ми показва, че серотониновите нива могат да се колебаят в определени граници. Рязкото им покачване от силната слънчева светлина и приема на антидепресанти може да има фатални последствия за здравето и живота”, предупреждава той.

Съветът на специалистите е да се избягва излагането на агресивните слънчеви лъчи по обяд, да се приемат повече течности, да се поддържа определен дневен режим и да се осигури достатъчно време за сън. Важно е също не се подценяват симптомите на депресия и да не се изчаква просто да отминат, а да се търси медицинска помощ.