Обичаме да комбинираме храните, защото така ни е по-вкусно. За съжаление, някои хранителни комбинации могат да предизвикат стомашни неразположения, особено ако страдаме от храносмилателни проблеми. Кои е добре да избягваме? 

Бананово смути с прясно мляко

Тези две съставки почти винаги са основата на смути напитките, но не са подходяща комбинация за вашия стомах.

Според аюрведа практиката, прясно мляко и банани не само могат да предизвикат храносмилателни проблеми, но и да ни накарат да се усещаме по-мудни. Вместо с животинско мляко, опитайте вскусовото съчетание на банан с ядково или оризово мляко, за да стимулирате храносмилането, пише Az-jenata.bg.

Пъпеш и прошуто

Вкусна комбинация, която обичаме да си приготвяме през летните месеци и особено, когато ни предстои да посрещнем гости. Важно е пъпешът да го консумираме самостоятелно. Той съдържа повече захар, освен това отнема и повече време, за да се усвои от организма. Ето защо, ако ви се хапва, нека да е поне 30 минути преди или след друг вид храна, включително плодове и зеленчуци.

Сандвичи с колбас/печено месо, лазаня 

Обичате да хапвате богат сандвич с печено месо или пък лазаня? Протеинът, който си осигуряваме от месото и нишестето, което се съдържа в хляба и корите за лазаня, се нуждаят от различни ензими и различни нива на киселинност, за да бъдат усвоени. Когато ги консумираме в комбинация, тялото ни е изправено пред избор, затова можем да подпомогнем храносмилането като добавим към тях зелена салата.

Спагети с домати и пармезан

Абсолютна класика! Но, ако страдате от лошо храносмилане, комбинацията на киселите домати с нишестени тестени изделия, като пастата, може да се окаже истинско бедствие за стомаха ви. Добавянето на млечни продукти като пармезана, може допринесе за влошаване на неразположението, но и любимата порция спагети да отнеме от енергията ви, или казано накратко – да се почувствате мудни.

Плодове за десерт

Определено това е здравословният избор в сравнение с парче торта, бисквити, но... Ако сте хапнали протеини, въглехидрати, зеленчуци с високо съдържание на въглехидрати, плодовата салата не е правилният избор, особено ако имате храносмилателни проблеми. Простите захари, които се съдържат в плодовете, се усвояват бързо. Но когато ги консумирате за десерт веднага след хранене, те ферментират в храносмилателната система, но също така, скоро след като сте се нахранили може да усетите отново глад, заради завишените нива на кръвната захар. Ето защо хапвайте плодове поне 30 преди преди или след хранене.

Бъркани яйца с бекон  и сирене

Вкусна комбинация, но при толкова протеини, не всички ще бъдат правилно усвоени. За да подпомогнете храносмилането, опитайте да разпределите приема на протеини през деня.

Овесена каша с плодове и портокалов сок

Звучи здравословно, но киселините в сока, могат да имат негативен ефект върху ензимите, необходими за храносмилането на овесените ядки. В резултат може да се появяват стомашни болки, газове. Ако искате да си осигурите консумацията на пресен сок от портокали, направете го поне 30 минути след зърнената закуска.