Остаряването е естествен процес, който трябва да приемем, защото прави живота толкова богат и интересен. Някои ефекти от стареенето обаче могат да ни накарат да се чувстваме потиснати и без самочувствие - особено когато става въпрос за кожата. Всяка младежка забежка към фаст фууд храненето, неразумното излагане на слънце или хроничната липса на хидратация, оставя своя отпечатък върху кожата. Добрата новина е, че има как щетите да избледнеят само с няколко храни, които връщат блясъка и здравословния вид на кожата.

Звучи твърде оптимистично? Редица проучвания сочат, че диетите, включващи много плодове и зеленчуци, са най-лесният и сигурен начин за поддържането на младежки вид на кожата. Ето някои от най-ценните:

Портокали и други цитрусови плодове

Портокалите съдържат много витамин С. По-точно - около 85% от дневната стойност се събира в един портокал. Благодарение на витамин С, той ще се стимулира производството на колаген, ще се намали излишното омазняване, а кожата ще засияе и ще се изравни нейният тен.

И обратно, липсата на витамин С води до скорбут. Заболяването е вид авитаминоза (липса на витамин), която не рядко причинява кожни лезии, прави кожата по-податлива на синини, които заздравяват по-трудно. 

Слънчогледови семки

Малките семки изобилстват от витамин В1, манган, селен, фосфор, магнезий, витамин В6, фолат и ниацин. И най-важния за кожата витамин Е. Той е мастноразтворим витамин, който предпазва мембраните на клетките от натрупването на токсини.

Проучванията сочат, че именно витамин Е намалява възпалението върху кожата, като я поддържа млада и стегната. Антиоксидантните му свойства помагат при продължително излагане на цигарен и или неразумно излагане на слънце. Не на последно място стимулира производството на колаген, който прави кожата еластична. 

Моркови

Морковите са евтини и достъпни. Пълни са с витамини, включително с един от най-важните – витамин А или бета каротин. Добре известно е, че бета-каротинът е изключително полезен за очите, за повишаване на имунитета и е една от най-често използваните съставки в слънцезащитните продукти. 

Бета-каротинът е мощен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали, които причиняват стареене на клетките и увреждат тъканите.

Яйца

След слънцето, рибата и морските дарове, яйцата още един добър източник на витамин D. Доказано голяма част от европейците страдат от дефицит на слънчевия витамин, а с напредването на възрастта, количеството му в организма намалява.

Не малко проучвания сочат, че дефицитът на витамин D може да има връзка с различни проблеми като рак на кожата, псориазис и ихтиоза, както и автоимунни кожни заболявания като витилиго, склеродермия и системен лупус. Атопичният дерматит, акне, косопад, инфекции и фотодерматози също са отбелязани като свързани с недостатъчни количества витамин D. 

Къпини

Сезонът им предстои, а богатото им съдържание на полифеноли е впечатляващо. Те са пълни с витамин С, фибри, витамин К, витамин А и голям брой антиоксиданти. 

Тайната тук са полифенолите, които не само осигуряват защита от вредните UV лъчи, но и се борят със свободните радикали, причиняващи окислителни процеси в тялото. А те предизвикват голям брой сериозни заболявания, сред които сърдечносъдови проблеми, рак, деменция и преждевременно стареене на организма.