Микровълновата печка e уред, който предизвиква огромни спорове в обществото. От една страна стоят хората, които изповядват здравословен начин на живот и отричат всяко нейно ползване, но от другата са заетите хора, използвайки уреда като спасител.

В крайна сметка може много бързо да се затопли, размрази и дори да се сготви храната. Въпреки това, не всеки знае, че някои продукти могат да се превърнат в истинска отрова след загряването им в микровълновата печка, независимо от коя група хора сте.

Ето кои са те:

 Например, продукти с полиненаситени мастни киселини. Нерафинираните масла се окисляват и се превръщат в канцероген. Не пържете храни в микровълновата печка, те могат да навредят на организма ви. Също така, специалистите не препоръчват загряване на зеленчуци и кореноплодни по този начин: спанак, магданоз, целина, киселец, цвекло, репички, моркови. При нагряване, съдържащите се в тях нитрати, се превръщат в нитрозамин. Това органично съединение е токсично и е канцероген.

Не трябва да използвате микровълновата фурна и за затопляне на охладени диетични напитки. Факт е, че при нагряване, съдържащият се в тях заместител на захарта се превръща в формалдехид, който е много опасен за здравето.

Не трябва да загрявате в микровълновата и кърмата за бебето. В нея се съдържат ненаситени киселини, които след това се модифицират. Освен това, полезните бактерии, съдържащи се в ферментиралите млечни продукти, умират в микровълновата.

Не ви препоръчваме също да размразявате рибата и месото в микровълновата фурна. Продуктът може да се развали бързо. А отравянето с риба е едно от най-тежките.