Жените, които са се подложили на хормонално лечение срещу ефекта от менопауза, са с увеличен риск от рак на гърдата, сочат резултатите от широкомащабно изследване, цитирани от АФП.

Други изследвания също показват подобна връзка, но настоящето преценява риска, свързан с различни видове хормонална терапия. Сега учените са констатирали, че дори при спиране на терапията рискът е налице през следващите десетина години. Били анализирани резултатите от 58 епидемиологични изследвания, обхванали над 100 000 жени.

Става въпрос най-вече за наблюдателни изследвания, които установяват статистическа, но не и причинно-следствена връзка. Заключенията са, че всички хормонални лечения на менопауза са свързани с увеличен риск от рак на гърдата, с изключение на употребата на естрогенни кремове.

Жените на 50 години, които 5 години са подложени на терапия, комбинираща естрогени и прогестерон, са с  увеличен 8,3-процентен риск от рак на гърдата през първите 20 години след началото на лечението, докато рискът е 6,3% за жените на същата възраст, които не са подложени на лечение. Рискът е 7,7% за жените, подложени на лечение със същата продължителност, което комбинира естрогени и прогестерон, но не е ежедневно, и е 6,8-процентен за лекуваните единствено с естрогени.

"Ако терапията продължи 10 години, рискът нараства около 2 пъти в сравнение с 5-годишното лечение", отбеляза един от ръководителите на изследването Джилиан Рийвс от Оксфордския университет, цитиран от "Дарик".  Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Лансет".