Здравната каса да поеме един или два импланта при пациенти с рак на гърдата, на които е направена едностранна или двустранна мастектомия и е възможна реконструкция.

  Това е едно от исканията на хирурзите-мамолози, свързани с новите тенденции в лечението на коварното заболяване и необходимостта от промяна на клиничните пътеки.

 Становище с конкретни предложения е било изготвено на 5 октомври, по време на кръгла маса „Онкопластична хирургия на гърдата” с участието на 50 хирурзи. То ще бъде внесено в Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз и Българското хирургическо дружество, обявиха медиците днес.

Едно от предложенията на лекарите е за разделяне на клиничната пътека за хирургично лечение на онкологично заболяване на млечната жлеза – 193, на две подпътеки – 193.1 и 193.2. Идеята е в едната да се включват всички биопсични хирургични интервенции, хистологична верификация, хормонален статус и HER2 рецепторен статус, доуточняване за HER2, както и стадирането на заболяването, а в другата - оперативните интервенции. Предложението бе представено днес от д-р Красимир Шопов, хирург в Клиниката по хирургия към УМБАЛ „Александровска“ и съосновател на Фондация „Експерти срещу рака“.

 Второто предложение е да се осъвремени остойностяването на хирургичното лечение на млечната жлеза. „Отчетоха се завишените разходи според съвременните стандарти в хирургичните Клиники за лечение на млечна жлеза, както разходи за апаратура, консумативи, клинични и патологоанатомични изследвания“, обясни д-р Шопов.

 Според медиците, заплащането от страна на Касата за клинична пътека 193.1 трябва да се остойности на 800 лв., а на клинична пътека 193.2 – на 2000 лв. В становището си експертите искат увеличение на цената други две клинични пътеки – КП 194 „Оперативни интервенции върху гърда с локална ексцизия и биопсия“ – на 800 лв. и на КП 200 „Реконструктивни операции на гърдата по медицински показания след доброкачествени и злокачествени тумори, вродени заболявания и последици от травми и изгаряния“ – на 1890 лв.

 Лекарите настояват още да се осигури допълнително заплащане на интраоперативната лъчетерапия, като освен цената на клиничната пътека, да се осигурят още 2700 лв., както и за двойно заплащане на цената на КП 193.2 при двустранна мастектомия.

 Лекарите настояват да се въведе и компетентност за хирурзите и за хирургичните клиники, като се предвидят минимум биопсии и минимум брой операции на гърдата за онкологично заболяване.

Председателят на Фондация „Една от 8“ Нана Гладуиш подкрепи исканията на медиците като каза, че „в днешно време е абсолютно недопустимо една жена да ляга на операционната маса и да не знае дали ще се събуди без  гърда или не, при положение, че е възможна предварителна диагностика“. „Необходимо е да се разбере, че животът на жените с една гърда се промяна коренно. Ние се борим, за да запазим качеството си на живот“, допълни Нана Гладуиш.

 По данни на Световната здравна организация, всяка година в света се диагностицират около 1.38 млн. нови случая на рак на гърдата, а 458 000 умират от болестта. В България всяка година диагнозата се поставя на около 4000 жени, а около 1200 губят живота си. По данни на НЗОК за 2018 г. 4500 пациенти са новодиагностицирани и оперирани с рак на гърдата.