Хиляди ловци в цялата страна откриха новия ловен сезон за дребен дивеч в съботната утрин. От днес е разрешен отстрелът на пъдпъдъци, гургулици, гривяци и бекас.фЗаради заболяването африканска чума по свинете, ловците ще трябва да следят и за бедстващи и мъртви животни. В случай, че бъде намерено мъртво прасе, задължително ще трябва да сигнализират ветеринарните власти.

За ловците в Горско Ново село, денят на първия излет е най-дълго чаканият в годината.

„Цяло лято, не само аз, всички колеги ловци, чакат този ден с голямо нетърпение. За откриването всички са тук и се забавляват с лова”, сподели ловецът Веселин Василев пред БГНЕС.

Повечето от членовете на великотърновската дружинка са потомствени ловци, като Гинчо Гинчев. Той разказа, че е закърмен с това хоби, а днес открива ловния сезон със синовете си.

„В къщи всичко е лов и нямаше начин да не се запаля. Природата, животните, кучетата – всичко това е в сърцето ми от малък. Най-важното е любовта към природата – има ли някой, който да се грижи повече от нас за дивеча, да го подхранва, да го наблюдава”, заяви ловецът Гинчев. Според него малко са хората с такава страст към лова. Той е запален от дядо си: „Просто на един човек, когато му обясниш насладата от природата, да се радва на забележителностите на природата, не само на дивеча”.

Първият ловен излет за годината по традицията в Горско Ново село задължително завършва с чеверме, което събира на раздумка и спомени другарите по пушка. „Започваме с курбан и веселие, че просто се открива лова”, споделят ловците.

2795 са ловните дружинки на територията на страната, като по данни на МЗХГ 104 от тях няма да могат да ловуват към момента, предвид на това, че на тяхна територия има установени случаи на диви свине с чума.