Базираният във Великобритания производител на лекарства GlaxoSmithKline и германската CureVac казват, че планират да си сътрудничат за ново поколение ваксини, насочени към нововъзникващите щамове на COVID-19.

Съобщението идва, когато експерти по обществено здраве по света изказаха опасения относно мутациите на вируса, които могат да направят съществуващите ваксини по-малко ефективни.

"Увеличението на нововъзникващите щамове с потенциал за намаляване на ефикасността на ваксините COVID-19 от първо поколение изисква ускоряване на усилията за разработване на ваксини срещу нови варианти, за да се направи крачка напред пред пандемията", се казва в изявление на компаниите в сряда.

„Тези следващи поколения ваксини срещу COVID-19 могат или да се използват за защита на хора, които не са били ваксинирани преди това, или да служат като ускорители в случай, че имунитетът срещу COVID-19, получен от първоначална ваксинация, намалява с времето“, добавят оттам.

GSK казва, че ще помогне и на CureVac да произведе до 100 милиона дози от съществуващия кандидат за ваксина тази година.