В последните години интермитентният фастинг се наложи като лесен и ефективен начин за сваляне на килограми. Той се изразява в това поне 12 часа в денонощието да не приемаме никаква храна. По-смелите гладуват по 16, а други - и по цели два дни в седмицата.

И докато доскоро повечето изследвания изтъкваха ползите от този режим, като подобряване на метаболизма и регулиране на холестерола, едно ново посочва сериозно опасност за здравето ни от него в дългосрочен план.

Според американски учени, които представиха откритията си на семинар в Чикаго, 16 часа гладуване на денонощие увеличават с цели 91% риска от развитие на заболявания на сърцето и сърдечно-съдовата система в сравнение с този при хора, които не гладуват и не спазват подобен вид ограничения.

С наблюдение върху над 20 хиляди души в период от пет години, включващо и отговаряне на различни анкети за навиците им, се доказва и че практикуването на фастинг не е никак препоръчително и за хората, които вече са диагностицирани с подобни здравословни проблеми.

Причината е, че това да приемат всички калории за деня в рамките на осем или 10 часа увеличава възможността да починат от инсулт или инфаркт с цели 65%. При болните от рак също се забелязва увеличаване на риска от смъртност вследствие на заболяването, ако спазват периодично гладуване.

Като цяло американските учени изтъкват, че не откриват никакви конкретни ползи за здравето ни, ако не ядем през по-голямата част от денонощието. И така изводите от това мащабно проучване опровергават тези от много предишни, които откриват ползи от ограниченото във времето хранене за сърдечно-съдовото и метаболитното здраве. Затова препоръчват добре да помислим, ако решим да отслабваме чрез фастинг, предаде lifestyle.bg.