Руският лекар д-р Екатерина Майорова определя чесъна като отлично средство за разреждане на кръвта и го препоръчва на всички, които имат сърдечно-съдови заболявания и страдат от високо кръвно. Според лекаря чесънът намалява вискозитета на кръвта по-добре и по-безопасно от аспирина. Освен това продуктът нормализира налягането и намалява вероятността от инфаркт, тъй като съдържащите се в него фитонциди ускоряват производството на серотонин. Той също премахва токсините от черния дроб и облекчава натоварването на този важен орган.

Учени разкриха какво се случва с кръвното ви, когато ядете патладжан Междувременно терапевтът препоръчва да не се прекалява с този продукт. По-специално, той е противопоказан при затлъстяване, тъй като стимулира апетита. Не се препоръчва и за хора с гастрит или пептична язва. 

Полезните свойства на чесъна са известни още от древността.

Китайски и индийски лекари са препоръчвали употребата му при подагра и заболявания, свързани с паразити. Гърците са вярвали, че чесънът дава сила и поради тази причина са го консумирали олимпийските спортисти.

В средновековна Европа препаратите от чесън са били едно от най-разпространените лекарства. Английски трактат от 9-ти век предлага лечение на очни заболявания със смес от вино, чесън, лук и волска жлъчка.

През 2015 г. учените пресъздадоха това лекарство. Резултатът изуми всички - проработи. Основната активна съставка в чесъна е алицинът, който му придава специална миризма. Това е един от първите антибиотици, които човечеството започна да използва.

Доказано е, че е ефективен при унищожаването на грам-положителни и грам-отрицателни бактерии, стафилококи, гъбички и паразити като шистозоми или амеби, които причиняват дизентерия. Известни са случаи, когато още преди изобретяването на антибиотиците вдишването на пресен чесън е лекувало туберкулоза.

Алицинът действа дори срещу мултирезистентни патогени. Освен това алицинът е летливо съединение, което се разпространява в газова среда. Поради това не е необходимо да нанасяте чесън върху засегнатата област. В дихателните пътища и белите дробове попада чрез дишане, включително и от стомаха. Строго погледнато, чесънът не съдържа самия алицин, а негов предшественик, който се превръща в алицин при механично въздействие – дъвчене, рязане или смилане. Това е много нестабилно вещество, бързо се изпарява или разпада.

При температура от 23 градуса се разпада за 16 часа, а при готвене над 80 градуса се разрушава почти моментално. Ето защо, за да се постигне антибактериален ефект, чесънът трябва да се консумира пресен. Най-сигурният начин да разберете дали в него е останал алицин е да го помиришете. Ако ароматът е слаб, тогава ползите ще бъдат много по-малко.