Европейската комисия потвърди плановете си за дигитализиране на жълтата ваксинационна карта на Световната здравна организация (СЗО), предаде ДПА.

Това ще бъде част от глобална мрежа за цифрово здравно сертифициране на СЗО, базирана на цифровите записи на ЕС за ваксинации от пандемията от коронавирус, казват еврокомисарите по правосъдието Дидие Рейндерс и по здравеопазването Стела Кириакидес.

В писмо до германския християндемократически политик Петер Лизе те допълнително обясниха, че предвиденото решение няма да се ограничава до ваксинации срещу КОВИД-19 или други индивидуални заболявания.

Брюксел и Световната здравна организация обявиха партньорство в цифровото здраве през юни. СЗО въвежда мрежата за сертифициране „за укрепване на глобалната готовност срещу нарастващите заплахи за здравето“, каза Еврокомисията, когато стартира инициативата.

За да направи това, СЗО трябва да приеме системата, която стои зад сертификатите на ЕС за ваксинация или възстановяване, включително нейните принципи и технология. „Така че ако се появи нова заплаха за здравето, ще можем да реагираме по-бързо“, пишат еврокомисарите.

Лизе смята, че дигитализирането на ваксинационната карта е правилно – всеки е попадал в ситуацията да се опитваш да намериш жълтата книжка, каза той, но с цифрова версия, „винаги я имаш на мобилния си телефон“, каза той пред ДПА.

„Също така за потенциални други пандемии, изградената инфраструктура е голямо предимство, и ние ще сме подготвени.“

Запитан за възможни опасения за защита на данните, Лизе каза: „Ако нашите стандарти за защита на данните станат стандартни в световен мащаб, това би било много добре дошло. Фактът, че СЗО използва системата на ЕС, означава, че сме се справили добре.“