Слънчевите очила са сред любимите аксесоари за лятото, но често са пренебрегвани през зимата. А това никак не е разумно, зящото те предпазват от вредните ултравиолетови лъчи. Зимното слънце е не по-малко вредно за очите от лятното. Напротив - понякога през зимата ултравиолетовите лъчи са дори по-силни от тези през лятото, пише Е-Здравей

Затова е важно не само да покриваме цялото си тяло през зимата, но и да предпазваме очите си. Слънцето уврежда роговицата, а в дългосрочен план се развива и макулна дегенерация. Освен това през зимата очите ни са изложени на силен вятър и студ. Така слънчевите очила се превръщат в предпазна бариера. 

Не само преките слънчеви лъчи са опасни, но и тези, които се отразяват в снега. Ако човек гледа снега, без да носи предпазни очила, може да получи временна "снежна слепота", която трае от 24 до 48 часа. Очите ни се изморяват и от ярката светлина, тъй като зениците не могат да се свият достатъчно. Това ни кара понякога да присвиваме очи, което може да доведе до главоболие.