Въпреки че какаото често може да бъде свързано с шоколад, това е храна, която съдържа много витамини и минерали и е богата на антиоксиданти, фибри, магнезий, мед, фосфор, желязо, цинк ...

Има голяма разлика между какаото и какаото в шоколада, въпреки че те са направени от едно и също растение. Какаото идва от семената на какаовото растение, което е естествено ферментирано, пържено и смляно, за да се получи прах. От друга страна, какаото в шоколадът се обработва при високи температури със захар и други изкуствени средства. В процеса на приготвяне на шоколад какаото губи повечето си естествени предимства.

Препоръката, че какаото е добро за закуска се отнася за сурово какао или под формата на прах. Какаото е суперхрана и затова е перфектен избор за закуска. Можете да го добавите към смутита, каши, овесени ядки или да приготвите лате с какао.

Какаото е особено полезно за диабетици, тъй като няма добавена захар, така че консумацията му сутрин няма да повиши нивата на кръвната захар.