Диета с ниско съдържание на въглехидрати и богата на мазнини помага да се преодолее грипния вирус. Това установиха американски учени, публикували изследването си в списанието Science Immunology.

Mишките, хранени с кетогенна диета, включваща месо, риба, птици и не-скорбялни зеленчуци, се борят по-добре с вируса на грип А, отколкото мишките, хранени с високо въглехидратни храни, сочи проучването.

С кето диета тялото получава 90 процента от калориите от мазнини, които черният дроб превръща в кетонови тела и само по-малко от 1 процент въглехидрати, които се превръщат в глюкоза в организма. Кетоновите тела навлизат в мозъка и се използват като алтернативен източник на енергия вместо глюкозата.

Изследването беше ръководено от Акико Ивасаки, професор по имунобиология, молекулярна и клетъчна биология в Йейл, а също и Виша Дийп Диксит, професор по сравнителна медицина и имунобиология в школата по медицина в Йейл.

Мишките, които са били прехвърлени на кето диета седем дни преди да бъдат заразени с грипния вирус, не са отслабнали по време на заболяването, те са имали по-малко вируси в белите си дробове и по-висок процент на оцеляване в сравнение с контролната група животни, хранени с диета с високо съдържание на въглехидрати (18 процента мазнини, 58 - въглехидрати), пише actualno.com.

Учените откриха, че защитният ефект на кетодиетата се дължи на факта, че когато се разграждат мазнините в белите дробове, се активират γδ Т клетки, имунната система, което води до увеличаване на производството на слуз от клетките на дихателните пътища, което ефективно забавя вируса. При мишки, заразени с вирус на грип А, при които генът, кодиращ γδ Т клетки, е деактивиран, кетогенната диета не осигурява антивирусна защита.