Редовният прием на витамин D и омега-3 киселини укрепва имунната система при възрастните хора до степен, която може да им помогне да не се заразят с коронавируса. Тази информация е според скорошно проучване на университета в Цюрих, Швейцария.

Тези добавки могат да бъдат намерени например в рибеното масло. Научни изследвания показват, че и приемането на храни, които съдържат тези витамини също значително намалява риска от коронавирусна инфекция и ако заболяването се появи, човекът има много по-голям шанс за възстановяване.

Проф. Heike Bischoff-Ferrari, който ръководи проучването, отбеляза, че приемането на тези добавки е от голямо значение за възрастните хора.

"Нашите изследвания показват, че витамин D и омега-3 киселини при хора над 70 години, които водят активен живот и нямат други заболявания едновременно, нямат „износени“ кости, памет и двигателни функции, са ефективни. Ние вярваме, че имат добър ефект върху инфекции, като Covid-19", казва професорът.

Проучванията включват 2157 здрави мъже и жени на възраст над 70 години. Около 11 процента от тях са били по-устойчиви на инфекции.