Ако обичате често да си палите ароматни пръчици вкъщи, време е да се замислите дали не прекалявате. Макар да внасят в някои случаи много приятен аромат в дома и да добавят щипка спиритуализъм и медитационен момент към приятното усещане да сме си вкъщи, рискът повече да си вредим с тях, отколкото да си помагаме, е налице.

Редовното опушване на дома с ароматни пръчици може да е вредно дори за здравите хора, а за някой с хронични здравословни проблеми последствията може да са много сериозни.

Токсични са на клетъчно ниво

С горенето на ароматните пръчици се отделят димни продукти, включващи и  фини прахови частици, които действат директно на клетките и може да отключват мутации в ДНК.

Дразнят лигавицата на дихателните пътища

Димът на ароматните пръчици съдържа дразнещи респираторната лигавица съставки и отключва кашлица и хрема при много хора. Проучвания сочат, че ефектът на този дим върху дихателните пътищa е по-негативен дори от цигарения. Освен това опасните частици в него са много по-фини от тези в цигарения дим и може да достигнат много по-дълбоко по протежението на дихателната система, пише Puls.bg

Влошават симптомите на астма

Дразнещият ефект на дима на ароматните пръчици е най-осезаем при астматиците и може да доведе до бързо влошаване на симптомите.

Обострят проявите на дерматит

Потърпевши от дразнителите, отделяни при горене на ароматните пръчици, са не само дихателните пътища. Фините частици, разнасяни из въздуха, контактуват и с кожата. Разтваряйки се в кожния себум, те може да отключат алергични реакции или да обострят проявите на контактен дерматит.

Предизвикват главоболие

Успоредно с приятния аромат, редовното горене на ароматни пръчици насища въздуха вкъщи и с въглероден оксид. Честото излагане на високи концентрации от него се асоциира със замаяност и отключване на хронични пристъпи на главоболие.

Провокират сериозни белодробни увреждания


Проучванията сочат, че сред народите, където паленето на ароматни пръчици е част от културната идентичност, се отчита най-голяма честота на сериозните респираторни заболявания като хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ). Заболяването се асоциира основно с тютюнопушенето, но се оказва, че димът от ароматните пръчици е по-сериозен рисков фактор за развитието му.