Какви маски е подходяща да се носят, които да ни предпазят от коронавируса?

Пулмологът д-р София Ангелова обясни, че съществуват два вида маски - медицински и респираторни. Относно медицинските тя каза, че са изработени от вътрешен слой, който не пропуска пръски с вирусното натоварване навън. Затова са направени за хирурзите да не заразяват пациентите си".

"Така, че може би американците имат основание, казвайки към платнената маска да се добави хирургичната, която е специално изработена”, допълни тя, предава Днес.бг

Пулмологът разясни и защитата, която дават респираторните маски. "Докато медицинската маска не пропуска навън да излиза биологичният материал, то респираторът защитава и човека, който я носи", допълни тя.

Д-р София Ангелова посочи, че би използвала респираторната маска на места, където не може да се спазва социална дистанция - такова е градският транспорт, например.

"Когато вляза в един магазин, където има достатъчно добри условия за дистанция, бих предпочела медицинската маска", добави пулмологът.

Тя коментира и въпроса за клапите: "Клапите предпазва човека, който носи маската, но когато издиша няма филтър и в околната среда може да попаднат пръските от него", уточни той.

Хирургичната маска се носи от болния човек тя уточни, че по време на Испанския грип са въведени да се носят маски и от здравите хора.