Доктор по медицина, ендокринологът Зухра Павлова, обясни как да подобрим метаболизма и хормоналните нива след продължителната самоизолация, свързана с COVID-19.

За да се върнете към нормалното, трябва да се отървете от излишното тегло. Според ендокринолога, затлъстяването е сигурен начин за ускоряване на стареенето. Мазнините не напускат тялото без редовен прием на течности, предупреди ендокринологът.

- Без кислород няма огън и без вода мазнините не напускат тялото. Токсините се елиминират от тялото с вода, метаболизмът се подобрява, отбеляза старши изследователят в катедрата по фундаментална медицина на Московския държавен университет в интервю за KP.Ru, като добави, че течността прекъсва желанието за ядене, наред с други неща.

Също така, за да се възстанови тялото, лекарят препоръчва включването на сезонни зеленчуци, плодове и горски плодове в диетата. Но е важно да контролирате порциите, в противен случай това може да бъде вредно за здравето.

Трябва да сте внимателни със зеленчуците, в които има особено много въглехидрати - моркови и цвекло. Също така в умереност трябва да ядете и някои от плодовете - те имат много фруктоза и глюкоза.

За доброто състояние и правилния метаболизъм, специалистът също така препоръча да се правят ежедневни разходки, да се спи достатъчно и да се правят редовно изследвания (обща кръвна картина, глюкоза, инсулин, пикочна киселина, общ холестерол), за да се оцени метаболизмът на организма.