По-голямата част от жителите консумират средно 12 грама сол през деня. Това съобщи по-рано ръководителят на научното направление Оптимално хранене на Федералния изследователски център по хранене и биотехнологии Александър Батурин.

Според СЗО обаче нормата е пет грама на ден. Междувременно, ядейки 300 грама хляб, човек вече получава приблизително същото количество сол. И ако добавите бърза храна, колбаси, кетчуп и майонеза, обилно подправени със сол, тогава цифрите ще излязат извън мащаба. Излишъкът от натрий провокира появата на отоци, повишаване на кръвното налягане и други здравословни проблеми, напомни ендокринологът и диетолог Алина Алмасханова.

Според лекаря, ако ядете много сол, тогава ще ви бъде полезно да изоставите напълно продукта в продължение на три дни. Ще забележите положителен ефект: излишната течност ще изчезне, теглото и подуването ще намалеят.

Но не забравяйте, че натрият е от съществено значение за нормалното функциониране на нервната и мускулната системи. Следователно, продължителното изключване на солта - за повече от два до три месеца - е изпълнено с негативни симптоми. Това са слабост, гадене, главоболие, спадане на налягането и световъртеж, съобщава РИА Новости.