Йогата има много емоционални ползи. Ето най-важните от тях:

1. Прави хората по-щастливи

По данни, получени от проведено изследване, се стига до извода, че йога подобрява емоционалното състояние на хората.

Практиките подобряват депресията и водят до значително повишаване на нивата на серотонин. Освен това се понижават и нивата на кортизол и моноамин оксидаза - ензим, който разгражда невротрансмитерите.

Според д-р Ричард Дейвидсън от Университета на Уисконсин лявата префронтална кора има завишена активност при хора практикуващи медитация. Тази активност подобрява емоционалното състояние на хората, както и тяхната имунна защита.

2. Помага за по-добра концентрация

Важна част от йога практиката е концентрацията в настоящия момент. Редица проучвания наблюдават, че при редовно практикуване хората подобряват своята координация, време за реакция, памет и дори своите IQ резултати.

Медитацията по време на йога е от голяма полза за съсредоточаването, тъй като човек не се разсейва от собствените си мисли.

3. Помага на хората да се отпуснат и да релаксират

Йога практиките стимулират отпускането, забавянето на дъха, съсредоточаването върху настоящия момент, в резултат на което се измества баланса от симпатиковата към парасимпатиковата нервна система.

Тази промяна действа успокояващо и възстановяващо, забавят се дишането и сърдечният ритъм, понижава се кръвното налягане и се увеличава притока на кръв към червата и репродуктивните органи.

4. Води до спокойствие

Йога практиките помагат за потискането на различните колебания на ума, забавят се менталните цикли на фрустрация, съжаление, гняв, страх и желание, които често са причина за появил се стрес.

Понижаването на чувството за стрес би могло да подобри цялостното здравословно състояние на човека и да понижи риска от появата на някои нарушения, като например мигрена, безсъние, високо кръвно налягане, инфаркт и много други.

5. Повишава самочувствието

Много хора се справят негативно с ниското си самочувствие - приемат наркотици, консумират алкохол, преяждат, спят често. Тези навици неизменно водят до влошаване на физическото, психическото и духовното състояние на човека.

В основата на йога стоят положителните възгледи и емоции, които подобряват самооценката на всеки човек с времето. При отдаденост на практикуващия, той успешно може да се самоизследва и усъвършенства. В него се пораждат чувство на благодарност, съпричастност и прошка, както и усещане, че е част от нещо по-голямо и значимо.

6. Дава вътрешна сила

Йога може да помогне на хората да направят положителни промени в своя живот. Редовните практики водят до дисциплина, нарушават рутината в ежедневието и често са причина за изкореняване на негативните навици.

Хората разбират, че без да полагат особени усилия да променят нещо, започват да се хранят по-добре, да спортуват повече и дори могат да откажат тютюнопушенето.

Източник: Puls.bg