Мнозина се опитват да се отърват от цигарите, като ги замесят с електронни. Тяхната безопасност, обаче все повече се подлага на съмнение. Оказва се, че вдишваният при пушенето на електронни цигари дим уврежда ДНК, което може да повиши риска от рак, пише БГНЕС.

Това заключение е направено от учени в Нюйоркския университет, пише EurekAlert. Биолозите в продължение на три месеца принуждават мишки да вдишват изпарения от електронни цигари, съдържащи никотин. В резултат на това са констатирани повече увреждане в ДНК в клетките на сърцето, белите дробове и пикочния мехур, в сравнение с групата, която дишала чист въздух. Освен това "мишките-пушачи" демонстрираха намалена способност за възстановяване на повредената ДНК.

Учените отбелязват, че изпаренията от електронни цигари съдържат по-малко канцерогени, отколкото димът от тютюневите изделия. Въпреки това, според авторите на изследването, рискът от рак при „вейпърите“ е по-висок от този на непушачите.

По-рано американски учени установиха, че около половината от учениците и студентите, които пушат електронни цигари постоянно или епизодично, опитват истински цигари през следващите две години.