Ние всички се опитваме да пием повече вода.Затова винаги вземаме една бутилка за разходка или изсипваме чаша вода и я носим със себе си в спалнята, за да не забравим да я пием веднага на сутринта. В този случай никой не мисли дали е безопасно.

Така че, възможно ли е да се пие вода, която е останала цяла нощ или е оставена в колата няколко дни? Вероятно сте се сблъскали с факта, че сте взели обикновена бутилка вода, която е лежала в чантата, например от последната тренировка във фитнеса, и след като сте пили малко, вкусвате промените, които са настъпили в нея. Или пък ако сте пили вода от чаша, която цял ден е стояла на шкафа, също ви е станало неприятно от нейните вкусови качества.

Основната причина за това явление е въглеродният диоксид. Когато оставите чаша вода за 12 часа, въглеродният диоксид във въздуха започва да се смесва с нея.

Това намалява рН на водата и й придава неприятен вкус. Но не заради това водата е станала негодна за пиене. Експертите твърдят, че обикновената чешмяна вода е безопасна за употреба в продължение на шест месеца. Въпреки това, след 6 месеца, хлорът във водата е разпръснат до такава степен, че бактериите започват да покълват в нея и се появяват водорасли.

Вода в чаша

Освен това е по-добре да не се пие вода, която е стояла в отворен съд за дълго време. Трябва да избягвате питейната вода, оставена отворена за дълго време. Дори и за една нощ, тя може да стане опасна за пиене, защото дори не знаете колко бактерии, прах, отломки и други микроскопични частици биха могли да попаднат в нея.

Бутилирана вода

Не трябва да пиете водата, оставена в бутилката за дълго време, особено ако пиете директно от гърлото. На вътрешната повърхност на бутилката остава мъртва кожа, прах и пот, покриващи кожата на човек, който в крайна сметка се смесва с водата. Освен това слюнката, която попада във водата, може да я насити с бактерии. Ако оставите бутилката, с която пиете дълго време, бактериите ще започнат да се размножават във водата. Следователно, употребата може да доведе до възникване на здравословни проблеми. Не по-малко опасно е да се споделя вода с друг човек, тъй като не е известно дали той е носител на опасни инфекции.

Вода в колата

Вода, която сте забравили през целия ден в колата, по-добре е да не се пие. Тъй като нагрятата вода на слънце насърчава растежа на бактериите. Освен това бутилките са направени от такъв материал, който при нагряване може да освободи опасни химикали, които да се смесят с водата.

Източник: Zdrave.to