Бременността е специално време, пълно с вълнение и очакване. Но за бъдещите майки епидемията с коронавирус, страхът, безпокойството и несигурността замъгляват това иначе щастливо време. Как жените могат да защитят себе си и бебета си, Unicef публикуваха на официалния си сайт съветите на Франка Каде, президент на Международната конфедерация на акушерките.

Безопасно ли е да продължат женските консултации?

Много бременни се страхуват да отидат на консултация по време на предпазните мерки, като например да стоят у дома и да се придържат към физическа дистанция навън.

„В момента наблюдаваме как светът се приспособява, акушерките провеждат някои консултации по телефона, така че посещението за преглед на състоянието и растежа на плода да се съкрати“, казва Каде. „Очаквам бременните да разберат, че се срещат с медицинските специалисти по-рядко, за да предпазят от зараза и себе си, и специалистите, а прегледите на живо са само при необходимост.“ Промените може да бъдат съобразени с отделните пациентки в зависимост от тяхното състояние, т.е. дали бременността им е нискорискова или високорискова.

Каде съветва бъдещите майки да проверят при медицинските специалисти какви варианти има за тях в техните населени места. „Човекът, който се грижи за вас, е изцяло обърнат към вас и към вашите нужди. Затова вашата акушерка и вашият гинеколог знаят най-добре“.

След раждането на детето е важно да продължите да получавате професионална подкрепа и консултация, включително редовни имунизации. Говорете с вашия личен лекар за най-безопасния за вас и за вашето бебе начин да провеждате консултациите.

Ако съм болна от COVID-19, ще предам ли заразата на моето бебе?

Все още не знаем дали вирусът може да се предава от майката към бебето по време на бременността. „Вирусът, който причинява COVID-19, не се изолира във вагинални течности, в кръв от пъпната връв или в кърмата“, споделя Каде, въпреки че се появява и нова информация. Досега COVID-19 не се установява в околоплодната течност и в плацентата.

Най-добре е да вземете всички предпазни мерки, за да се защитите от заразяване с вируса. Но ако сте бременна или родилка и усетите, че се разболявате, трябва веднага да потърсите личния си лекар и да следвате неговите указания.

Възнамерявах да родя в болница или клиника. Това продължава ли да е добър вариант?

„Жените трябва да се посъветват с акушерката (или медицинския специалист) къде биха се чувствали в най-голяма безопасност и какви предпазни мерки се прилагат в отделните случаи“, препоръчва Каде. „Зависи от жената, от нейното състояние и от системата на здравеопазване.“ 

„Може да се надявате, че повечето здравни заведения разполагат с отделни помещения, така че заразените с вируса COVID-19 да влизат от един вход, а останалите от друг. В някои случаи обаче това не е съвсем възможно“, посочва Каде. „В някои богати страни като моята родина Нидерландия имаме система, която интегрира раждането в домашни условия в цялостната система на здравеопазване. В такива случаи раждането у дома е безопасно и все повече жени предпочитат да раждат вкъщи (това обаче далеч не е така в повечето държави). В Нидерландия акушерките използват дори някои хотели за раждания, като хотелът се обезопасява за родилката и не се налага тя да отива в болница. Но това зависи до голяма степен от местните условия.“ 

За да изберете най-безопасния вариант, важно е да го обсъдите с медицинския специалист, който ви подкрепя по време на бременността и раждането.

Моят партньор може ли да бъде наблизо по време на раждането?

Различните държави прилагат различна политика, но Каде смята, че е добре около родилката да има близък, който да я подкрепя, стига да бъдат взети предпазни мерки, като например носене на маска в родилната зала и миене на ръцете. „Знаем, че в някои страни не допускат други хора до родилката и това ме тревожи. Мога да разбера, че искат да намалят броя на хората около родилката, за да се ограничат контактите и това е съвсем логично, но нека се постараем до жената да бъде някой, да има един човек по време на раждането – партньор, сестра, майка (или най-близкият човек по неин избор). И моля ви, нека новородените да остават при майките.“

„Трябва да бъдем състрадателни и да разбираме всяка ситуация такава, каквато е. Медицинските специалисти заедно със семейството правят най-доброто, като се опират на здравия разум и се вслушват един в друг. Според мен това е много важно: да се стремим да работим като общност.“

Много се страхувам от раждането. Как да се справя с тревогата?

Да си съставите план за раждането, може да ви помогне и да разсее тревогите, понеже така придобивате усещането, че контролирате ситуацията. Да не забравяме, че при сегашното положение предсказуемостта може да намалява в зависимост от местоживеенето. „Планът следва да посочва на кого да се обадите, когато раждането започне, кой ще ви подкрепя по време на раждането и къде ще раждате. Проверете какви ограничения налага болницата за присъствието на други хора и членове на семейството“, съветва Каде.

Тя препоръчва също някои простички успокоения у дома, „като например упражнения (за разтягане), дихателни упражнения или телефонен разговор с акушерката при нужда.“ Съсредоточете се максимално върху грижата за себе си. „Хранете се здравословно и пийте достатъчно вода, сложете ръце на корема и се радвайте на бременността.“

Какво да питам моя медицински специалист?

Каде подчертава колко е важно да изградите отношения на доверие с медицинския специалист. „Бих задавала без притеснение всички въпроси, които имам за себе си и за здравето си. Ако поддържате открити отношения с медицинския специалист – акушерка или гинеколог – ще обсъждате тези въпроси и ще получите отговорите съвсем открито. Имате абсолютното право да знаете, защото става дума за вашето тяло и за вашето бебе.“

„Търсенето на акушерски услуги нараства. Същото се отнася за лекарите и медицинските сестри. Затова понякога отговорът може да не дойде веднага“, отбелязва Каде. Тя предлага да се създаде система, определяща как и кога да се общува с медицинския специалист. Може например да се организират редовни прегледи и да се уговорят контакти при спешна нужда. Полезно е също така да се разговаря с медицинските специалисти предварително, за да се подготвят необходимите медицински документи от женската консултация, ако контактите се прекратят или се промени доставчикът на услугите.

Що се отнася до плана за раждането, важно е да зададете толкова въпроси, колкото смятате за необходимо. Според Каде тук се включват следните въпроси:

Има ли риск от заразяване с COVID-19 на избраното от мен място? Преди мен там имало ли е заразен с COVID-19?

Как отделяте заразените с COVID-19 от незаразените?

Медицинските специалисти разполагат ли с достатъчно предпазни облекла?

Разрешено ли е да дойде придружител? Ако не, защо?

Бебето може ли да остане при мен? Ако не, защо?

Може ли да кърмя бебето? Ако не, защо?

Имам ли право на естествено раждане, или преди това правите цезарово сечение? Ако е така, защо? 

Какво трябва да носят със себе си жените, когато постъпват в болница, с оглед на пандемията от COVID-19?

„Според мен няма нужда от нищо допълнително, но трябва да се имат предвид предпазните мерки“, посочва Каде.

Тя смята, че някои болници може да изпишат родилките по-рано от обичайното, ако са здрави. „И в това отношение има разлики между районите, родилките и болниците“, подчертава тя, като препоръчва на бременните „да настояват пред акушерката или гинеколога за съвет, който наистина е предназначен конкретно за тях“.

Какво мога да направя след раждането, за да предпазя новороденото си дете от COVID-19?

Най-доброто е най-простото: стойте си в семейството и точно сега не канете гости. „Също така се погрижете децата ви (ако имате и други деца) да не се срещат с други деца. Следете всички в семейството да мият ръцете си и да се грижат за себе си“, съветва Къде.

Макар и времената да са трудни, Каде препоръчва да се стремим да обърнем внимание на положителната им страна като време за заздравяване на връзките в семейството. „Понякога е много напрегнато за младите родители да посрещат много гости. Радвайте се на тишината на най-близката семейна среда в този момент. Много е вълнуващо да укрепваш връзката си с бебето насаме, да откриваш новия човек и да му се радваш.“

Бременна съм. Какво трябва да правя, за да се предпазя по време на пандемията от COVID-19?

Както сочат научните данни, бременните не са изложени на повишен риск от заразяване с COVID-19 в сравнение с другите групи от населението. С тази уговорка бременните през последните месеци от бременността поради промените в тялото и имунната система може да бъдат тежко засегнати от някои инфекции на дихателните пътища. Затова е важно да се вземат предпазни мерки. „Зная, че на бременните може да им е наистина трудно – разбира се, те се грижат за себе си и за бебето, а понякога имат и други деца, но доколкото ни е известно, бременните не са изложени на по-голям риск от другите хора и затова трябва да правят същото, което правят всички останали“, обяснява Каде.

Тя съветва да се спазват следните мерки за физическо дистанциране:

Избягвайте контакти с хора, които имат симптоми на COVID-19.
Избягвайте по възможност обществения транспорт.
Работете от вкъщи, ако е възможно.
Избягвайте всякакви големи и малки струпвания на хора на обществени места, особено в закрити или ограничени пространства.
Избягвайте физическите срещи с приятели и роднини.
Използвайте телефона, текстови съобщения или онлайн услуги за връзка с акушерката, гинеколога и други важни служби.

Допълнителните предпазни мерки включват често миене на ръцете със сапун и вода, редовно почистване и дезинфекциране на често докосвани повърхности у дома, самонаблюдение за евентуални симптоми на COVID-19 и бързо търсене на личния лекар в такива случаи.

Безопасно ли е да кърмя бебето?

„Доколкото ни е известно, напълно безопасно е да продължи кърменето“, заявява Каде. „Всички научни данни разкриват, че COVID-19 не се предава чрез майчиното мляко, така че майката може да кърми – това е най-доброто, което може да направи за бебето си.“

Ако подозирате, че сте заразена с вируса, важно е бързо да потърсите медицинска помощ и да следвате указанията на личния лекар. Майките, които се чувстват достатъчно добре, за да кърмят, трябва да вземат предпазни мерки, включително да слагат маска, ако разполагат с такава, да мият ръцете си преди и след контакт и да почистват/дезинфекцират повърхностите. Ако се чувствате прекалено болна, за да кърмите, изцедете кърмата и я дайте на бебето с чиста чашка и/или лъжичка, като прилагате същите предпазни мерки.

Какво да направя, ако живея на гъсто населено място?

Много жени по света живеят в непосредствена близост с много други хора, което затруднява физическото дистанциране. На такива места „призовавам горещо цялата общност да се погрижи за бременните“, настоява Каде. Тя препоръчва, доколкото е възможно, останалите хора да се държат на разстояние от бременните и за тях да има отделни тоалетни.

Не бива да се забравя миенето на ръцете в общността. „Ненапразно се говори за миене на ръцете. COVID-19 и сапунът не се обичат. Това е проста мярка, която може да допринесе много“, казва тя.