Европейската комисия иска да направи по-лесен достъпа до здравните данни за пациенти, медици, регулатори и изследователи. Целта е да се подобрят диагнозите, да се намалят ненужните разходи от дублирането на медицински тестове и да се засилят научните изследвания в областта на медицината. Това се посочва в документ на ЕС, цитиран от Ройтерс.

Текстът, който ще бъде публикуван по-късно във вторник, очертава плановете на изпълнителната власт на ЕС за европейско пространство за здравни данни, което според Брюксел ще доведе до големи спестявания и икономически печалби от над 10 млрд. евро през следващите 10 години.

По данни на Европейската комисия пациентите в ЕС харчат 1,4 млрд. евро всяка година само за ненужни медицински изображения, се казва в документа, като се изчислява, че едно на всеки 10 рентгенови или ултразвукови изследвания не е необходимо, тъй като те обикновено дублират съществуващи валидни изображения.

По-широкото използване на лесно достъпни електронни рецепти също се смята, че ще доведе до големи спестявания чрез намаляване на грешките при отпускането на лекарства. Много държави все още използват хартиени рецепти. Разпространението на ненужни тестове и предписани лекарства се причинява най-вече от проблеми с достъпа до здравни данни, тъй като често здравната информация не е достъпна за самите пациенти, а болниците само частично споделят данни помежду си.

"Хората не винаги могат лесно да достигнат до здравните си данни по електронен път и ако искат да се консултират с лекари в повече от една болница или медицински център, те често не могат да споделят данните с други здравни специалисти", се казва в документа, цитиран от Ройтерс.

Съгласно плана от болниците и доставчиците на здравни услуги ще се изисква да произвеждат електронни здравни данни, които са оперативно съвместими.

Данните, генерирани от здравните досиета на пациентите, ще бъдат обединени в съвместими формати и ще бъдат направени достъпни за пациенти, регулатори и изследователи при строги правила за защита на поверителността, се казва в документа. Планира се и по-силна киберсигурност.

ЕК изчислява, че ако се улсени достъпът до анонимните в момента здравни досиета, това може да доведе до 5,4 милиарда евро икономически печалби в рамките на 10 години като се създадат по-ефективни изследвания и по-евтини лекарства.

Още 5,5 млрд. евро печалби ще дойдат от спестявания за пациенти и доставчици на здравни услуги и от "по-бърз растеж на пазарите на цифрови здравни и уелнес приложения".