Електронната рецептата ще се издава от лекарите и ще се изпълнява в аптеките срещу ЕГН и уникален код. Това стана ясно по време на среща между Министерство на здравеопазването (МЗ), Националната здравноосигурителна каса НЗОК, съсловни и пациентски организации, асоциациите на производителите на лекарства, на която бе представен модела на Националната здравна информационна система - НЗИС.

Плановете на Министерство на здравеопазването е да се заменят изцяло хартиените рецепти от началото на 2021 г. Идеята е след преглед лекарят да генерира електронна рецепта в НЗИС, която ще бъде прикрепена към пациентското досие.

Електронната рецепта ще притежава и уникален QR-код. Все още се уточняват различни варианти, с които пациентите ще могат да получат кода - например чрез смс, имейл с хиперлинк или директно в електронното си пациентско досие.

С уникалния код и ЕГН-то си пациентът или негов близък ще може да получи лекарствата във всяка аптека. Тестовият период на електронната рецепта трябва да приключи до края на годината, а поетапното ѝ пускане да стане от началото на следващата.