Джинджифилът е бил познат още преди 7000 години в Южна Азия. Старите гърци и римляни са го използвали като подправка и лекарство. Индийците го възхвалявали като лечител на всички болести. С упадъка на Римската империя, търговията с подправки била овладяна от арабските племена и джинджифилът се превърнал в скъп продукт, като почти изчезва от европейската кухня през средните векове. Лечебните свойства на джинджифила са били познати отдавна и в началото се е използвало против морска болест – моряците забелязали, че консумацията на целебния корен ги спасява от  неразположенията.

Във времената на великите географски открития търговските връзки между Европа и Азия стават по-бързи и ефективни В Европа джинджифилът е донесен през 13 век от великия изследовател Марко Поло.  Разпространява се в тропическите части на Америка и оттам в Ямайка. Островът става известен с най-качествения джинджифил.

Джинджифилът има високо съдържание на калий, на манган и минерали. Съдържа смоли, полизахариди, флавоноиди и етеричното масло зингиберон, на което се дължи лютивият му вкус. Освен като подправка, джинджифиловото коренище се използва и за лечение на много болести.

Диабет

Джинджифилът помага и на хората, които страдат от захарна болест, тъй като успява да защити бъбреците срещу диабетна нефропатия, която намалява тяхната функция.

Сърдечно-съдови заболявания

Джинджифилът сваля високото кръвно налягане и повишава ниското, така че балансира добре този проблем. Коренището предотвратява слепването на тромбоцитите и образуване на опасни кръвни съсиреци, които водят до запушване на артериите, инфаркти и тромбофлебити.

Настинка и грип

Още през 1993 г. е направено проучване на лечебните свойства на джинджифила, според което джинджифилът има силно  отхрачващо действие. Подправката помага за по-бързото възстановяване на организма при простуда, ангина и грип. Той стимулира отделянето на слуз от бронхите и изчиства дихателните пътища. При грип и настинка се препоръчват инхалациите с прясно сварен корен от джинджифил.

Незабавно облекчение носи чаят от джинджифил, подсладен с мед. Друга рецепта е: по 0,5 ч. л. джинджифил на прах, смлян лют червен пипер и куркума се накисват в 200 мл прясно мляко, което се вари 2 минути. Към охладената течност се добавят 1 ч. л. мед и  половин ч. л. краве масло. Напитката се пие затоплена по 200 мл три пъти дневно.

Стомашни болки и гадене

Това е най-познатото лечебно свойство на подправката – тя неутрализира киселините в стомаха, подпомага храносмилането и премахва гаденето. Най-полезен е чаят от джинджифил, а благотворно действие има и в сурово състояние, добавен към оризови ястия.

От векове джинджифилът е мощно средство против морска болест. Като лечебно средство се сдъвкват фини ленти от пресен корен. При гадене и други храносмилателни проблеми се препоръчват между 2 и 4 г пресен корен от джинджифил дневно, 0,25 до 1 г корен на прах или 1,5 до 3 г течен екстракт. За предотвратяване на повръщане 1 г джинджифилов корен на прах се взима на всеки 4 часа, но не повече от 4 пъти дневно.

За предотвратяване на сутрешното гадене при бременни се препоръчва взимането на четири дози от по 250 г чай от джинджифил.  За стомашно-чревни разстройства в 100 мл вода се слагат 0,5 ч. л. джинджифил на прах и четвърт ч. л. индийско орехче. Пие се при всеки пристъп на гадене или повръщане.

Главоболие и мигрена

Джинджифилът има противовъзпалителни свойства и бори ефикасно хроничната болка в главата. Облекчаващото му действие се дължи на това, че блокира простагландините, които причиняват възпаленията.

Болки в ставите и мускулите, артрит

Облекчава ставни и мускулни болки благодарение на силния си противовъзпалителен ефект. Корените му съдържат джинджероли, които подпомагат лечението на остеоартрит и ревматоиден артрит. Дори само няколко грама от корена – суров, на прах или като екстракт, помагат против силната болка. За хората с артрит се препоръчват 2-4 г екстракт, чай или пресен джинджифилов сок.

С лапа от пресен джинджифил се налагат засегнатите от артрита зони. Джинджифилът помага и за спадането на отоците, съпътстващи възпаленията. При болки в ставите се препоръчват 1-2 ч. л. джинджифил на прах или настърган пресен корен, смесени с гореща вода до получаването на рядка кашица. Към нея се добавят 5 капки от етерично масло от праскова или кайсия. Сместа се слага върху марля, с която се покрива болното място. Превързва се с найлон и хартия и се оставя за около час.

Глисти и паразити в червата

Коренището има мощни противоглистни свойства и унищожава паразитите. Това му действие се дължи на ензимите, които в съчетание със стимулиращите му функции го правят ефективно лечебно средство против глисти.

Камъни в бъбреците

Коренището поддържа нормалната функция на бъбреците и дори има свойството да разбива камъните в тях. Джинджифилът има затоплящо действие и засилва обмяната, действа детоксикиращо и помага за изхвърлянето на отлаганията и в бъбреците. Подправката подобрява функцията на черния дроб и засилването на кръвообращението. При бъбречни заболявания  с. л. сок от кромид лук се смесва с една щипка стрит на прах джинджифил. Приема се по половин чаена лъжичка 2-4 пъти на ден.

Затлъстяване

Стимулира метаболизма и изгарянето на мазнините. За отслабване е най-добре да се пие чай от джинджифил. Обелваме пресен корен джинджифил и го настъргваме на ситно. 2-3 супени лъжици се добавят към 4 чаши студена вода и сместа се вари. Добавяме ¼ чаена лъжичка канела и варим още няколко минути. Отварата се задушава за още 15-20 минути.

Източник: Аgronovinite