Много е приятно водата да си бълбука наоколо, докато усещаш как струите масажират кожата ти. Мускулите се отпускат, а ти лесно можеш да заспиш сред благоуханията наоколо и ритмичният звук на ромоленето под водата.

И тъй като няма нищо по-хубаво в края на работната седмица от един релаксиращ и изпълнен с глезотии за тялото уикенд, не е необходимо да пътувате надалеч, a само на два километра от Пловдив, където можете да се почувствате като на почивка в изцяло обновения през юли миналата година Парк и СПА Хотел Марково.

Една от най-силните страни на хотела е СПА центърът, който предлага над петнадесет вида масажи, редица луксозни терапии, различни видове хамам масажи, хидротерапия и антицелулитни процедури.

Джакузи за мускулен релакс

Самата процедура в джакузи се нарича вана с подводноструен масаж. Представлява потапяне във ваната, в която водата е с висока температура, но може да се регулира. Под водата изригват мощни струи, които в зависимост от модела на ваната, може да се въртят или да им се променят формата и интензивността. Балончетата и бълбукането се получават от въздуха, който съдържат струите. В най-новите модели джакузита може да се променя процентът въздух в подводната струя за максимално удоволствие на масажирания.

Термалният ефект на ваните с подводноструен масаж се изразява в разтваряне на капилярите, като по този начин се постига релакс и детоксикация; механичният е свързан с ускоряването на кръвообращението, а химичният с почистването и тонизирането на кожата. Има изключително благотворен ефект след интензивни фитнес тренировки, тъй като отпуска мускулатурата.

Джакузи манията се разширява до богато разнообразие от спа процедури като джакузи с минерални соли, джакузи с пяна, джакузи с ароматерапия и т.н.

Кратката история на хидромасажа

Началото на хидромасажните процедури се губи в дълбоката история на ранните европейски империи. Смята се че елините (древните гърци) са въвели тази практика с цел общо подобрение на здравето при лечение на различни заболявания. Разбира се, смятало се е за екстра и преди всичко, от нея са се ползвали знатните и заслужилите сред населението на Елада. Такъв заслужил бил уважаемият и познат нам учен Архимед. Нали се сещате къде извикал "Еврика!"?

Масово хидромасажните бани се въвеждат в Римската империя. Няма смисъл да задълбавам тук, всички сме виждали пресъздавани във филмите кадри на римски бани и случващото се в тях...

Третият по важност етап в развитието на хидромасажната терапия започва с края на индустриалната революция с публикацията на доминиканският монах Себастиян Кнейп и книгата му "Моето водно изцеление".  Хидротерапията се развива и в 18-ти и в 19-ти век от различни учени и натуралисти, но прогреса донасят братя "Jacuzzi". Минали са 3 години от края на Втората световна война и във вече спокойна Америка, братя Джакузи, които притежават фабрика за хидравлични помпи, създават подводна помпа във вана за болният от ревматоиден артирит Кенет Джакузи, пише bb-team.org.

Първата хидромасажна вана се появява на пазара в САЩ по време на студената война (1955 г.) и става хит. Останалото от историята до наши дни е известно.

Какви видове хидромасажни процедури съществуват?

Познати са три типа хидромасажи:

- вана с подводноструен масаж;

- подводен мануален масаж;

- водноструен масаж с високо налягане;

Вана с подводноструен масаж - всички го наричаме "джакузи". Това не е съвсем правилно, понеже всъщност се касае за вана за водноструен масаж, а такива се правят не само от гореспоменатата фирма. Процедурата представлява потапяне в специална вана, която има форма прилепваща по тялото. Водата е с висока температура, която обаче избирате и регулирате вие. От няколко посоки под водата изригват мощни, топли водни струи, които при някои модели вани имат способността да се въртят, да сменят формата на струята, както и нейната интензивност. Всички тези "екстри" са в контрола на релаксиращия. Ами балончетата? В повечето вани подводната струя съдържа определен процент въздух, който да придава уникално релаксиращо бълбукане. Най-модерните вани предлагат възможност за промяна на процента въздух в подводната струя, за да може наслаждаващия се да експериментира с балончетата, до откриване на перфектният баланс.

Подводен мануален масаж - е това се казва екстаз. Представете си как лежите в "подводно легло" специално пригодено да бъде удобно, а опитните ръце на мануалният терапевт отпускат всяка мускулна група в тялото ви. Ще ви се прииска да заспите... И никой няма да ви се разсърди, понеже болшинството любители на тази процедура я прекарват в полусънен унес - толкова е отпускащо! Забравихме за ухайните билки - това си е пропуск! Докато лежите във водата, наоколо плуват ухайни треви, листенца от рози и други цветя. Водата пък, не е просто вода - тя съдържа различни разтвори, подбрани специално за целите на терапията -  например мляко или розова вода. Има още един подводен мануален масаж - рехабилитационния. Ако наскоро сте счупили, разкъсали или разтегнали съответно кост, мускул или  сухожилие попитайте лекарят си за този тип терапия. Ако той каже "да", уверявам ви - ще останете доволни!

Водноструен масаж с високо налягане - по света процедурата е известна като "Шарко душ". Оригинално френско изобретение, Шарко душът бил широко използвана техника за... Няма да повярвате! СССР-ските КГБ служби използвали тази процедура за поливане гърбовете на измъчваните, за по добра чувствителност към ток... Слава богу, тези дни отдавна са отминали, а медицината открила реалната полза от процедурата. Терапията с хладък душ при температура 35-37 градуса Целзий с налягане 1,5 - 3 атмосфери има страхотен релаксиращ ефект върху нервната система. Струята е доста силна, затова терапевът стои на 3 до 3,5 метра дистанция от къпания. Температурата на водата много плавно се сваля до 15-20 градуса Целзий. Няколко дни след къпане могат да се появят леки синини по кожата, което прави процедурата неподходяща за слънчевият сезон! Макар широко да се ползва от дамите живеещи в страните около Балтийско море, тази терапия едва ли ще се понрави на всяка европейка! Ако сте с крехка структура, по-добре пропуснете! В Европа процедурата се ползва основно от мъже в профи спорта, за отмиване на напрежението.