Двама шотландски предприемачи се целят в световния пазар с надеждата да заменят палмовото масло с утайка от кафе. Скот Кенеди и Фъргюс Муур твърдят, че са измислили уникален начин за извличане на масло от използвано вече смляно кафе, което може да се използва и за най-различни други неща.

Палмовото масло се съдържа в много продукти от ежедневието, но природозащитници твърдят, че огромното му търсене унищожава горите в Азия. Производителите в момента са поставени под натиск да намерят алтернатива.

Идеята на Кенеди и Муур се ражда, докато двамата работели в кафенета по време на следването си в университет в Глазгоу и виждали от първа ръка какви количества храна се изхвърлят в хотелиерската и ресторантьорската индустрия.

"Утайката от смляното кафе съставлява около 60% от отпадъците, свързани с кафето. В Шотландия тя възлиза на около 40 000 тона годишно, а във Великобритания на над половин милион тона", казва Муур пред BBC. 

"Утайката от кафе е толкова тежка, че сметките на компаниите за сметосъбиране скачат до небесата. В кафето има масла, които могат да бъдат използвани в най-различни индустрии – козметика, фармацевтика, хранителната индустрия, продукти за бита, общо взето в каквото се сетите“, казва Муур.

"Разработваме процес за извличането и пречистването на тези масла. Най-вълнуващото за нас е, че те имат същите компоненти като палмовото масло. За палмовото масло постоянно се говори в медиите, но никога с добро. За нас е наистина вълнуващо, че можем да предоставим местна и по-устойчива алтернатива на всички индустрии, които в момента използват палмово масло."

Муур твърди, че създаването на тяхната компания не е било лесно, защото той и партньорът му не са инженери, но добавя, че са се обградили с невероятно консултанти и ментори, които са улеснили процеса, пише profit.bg. Revive Eco вече е набрала 235 000 паунда (303 000 долара) финансиране от агенцията Zero Waste Scotland. Сега се борят за част от финансиране в размер на 776 000 паунда (1 млн. долара), след като стана ясно, че Revive Eco ще представлява Шотландия и Северна Ирландия в състезанието Chivas Venture.

20 компании от цял свят се борят за наградата, която ще бъде обявена в Амстердам през май.

"Искаме целият процес да заработи в Глазгоу до следващото лято“, казва Муур. В по-дългосрочен план искаме да изградим бизнеса до ниво, в което да можем да създаваме франчайзи в различни държави и да репликираме бизнес модела. Предпочитаме да изградим нов процес в Рим, Париж, Берлин и други от големите градове по света, в които се пие много кафе," завършва той.