Новият вариант на Омикрон вече доминира у нас. 60-70% от пробите са от БА.5, който успешно заразява боледували от БА.1. Следващите 2-3 седмици ще доминира напълно. Препоръчва се четвърта бустерна доза, тъй като тя предпазва от реинфектиране, а ако се случи, минава незабелязано. Това коментира за "Офанзива" вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб.

Според нея Омикрон е заобиколил предхождащия имунитет. "По-лесната мишена са неваксинираните, но и ваксинираните и преболедувалите също могат да паднат жертва на Омикрон, но без тежко протичане. Всеки четвърти заразен е реинфекция. Позволихме на вируса да се разпространи и вече мнозина имат имунитет", обясни тя. И допълни, че поне една седмица е нужна за преболедуване от новия вариант, а неразположението е 1-2 дни.

"Има покачване на хората в интензивни отделения. Сърдечноболните и диабетноболните са рискови групи, а тежки случаи има вече все по-често и при деца. Да избягваме климатика и да минем на естествена вентилация, която да сменя въздуха, а не да го върти", посочи доц. Гломб. И уточни, че вариантът Б.А75, който се разпространява в Индия, не значи, че предстои нещо страшно.

По думите ѝ има ентеровируси, които са летни и приличат на зимния грип - остро начало с болки по мускули и стави. Тя потвърди и наличието на полиомиелит в Ню Йорк след близо десетилетие.