Динята е един от най-неустоимите дарове на природата. Тръгнала по дългия път от родината си Африка към трапезите на любители по цял свят, тя е незаменим източник на вода в пустинята и лековит дар на природата за битка с летните горещини. Дините са отглеждани в Египет и Индия още през 2500 г. пр. Хр., сочат древни йероглифи. Различен цвят, форма, размер - този невероятен плод има над петстотин сорта. Можете да го срещнете по пазарите в бяло, розово, жълто, оранжево, във варианти със и без семки, пише БЛИЦ.

Динята е не само е вкусна, но и доста диетична. Така че всяко приготвено от нея изкушение може да се похапва на корем. 92 процента от съдържанието представлява вода, обогатена с порядъчна доза витамини А и С, калий, калций, желязо, бета керотин и фибри. Съдържанието на захар в нея е наполовина по-ниско от това в една ябълка. В добавка динята почти не съдържа калории, няма никакви мазнини и холестерол. Един забележителен летен антиоксидант, който отгоре на всичко може спокойно да попадне и в гурме рецепти, стига да я използвате по възможно най-добрия начин.

Динята може да бъде използвана за салата, приготвяне на сладолед, смути, коктейл, сорбе, цитронада, сладко... Освен това сочните изстудени късове диня са незаменимо мезе за чашка мастика в горещите летни дни. Модерната кухня също обича да комбинира вкусния червен плод с алкохол. Чудесно е например едно студено мохито с диня. Рецептата е проста - 600 грама почистена диня, 100 милилитра бял ром, 2-3 лъжички кафява захар, един лимон, листенца мента и блендер за разбиване на сместа, няколко бучки лед. Особено ако се пие на брега на морето или до басейна. Ако пък имате по-изтънчен вкус, сменете рома с шампанско, но след като разбиете плода, го прецедете през цедка. Смесете го с шампанско и се получава нещо удивително вкусно.