Децата с редки болести ще продължат да получават безплатни лекарства или диетични храни и след навършването на пълнолетие. Това реши днес Народното събрание, приемайки на първо и второ четене промени в Закона за здравето, свързани с лечението на редки заболявания, предава БТА.

Законопроектът, внесен от Кирил Петков („Продължаваме промяната – Демократична България“) и група народни представители, беше подкрепен единодушно и на двете гласувания.

С измененията се предлага лечението на редки заболявания с лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели, започнало преди навършване на 18-годишна възраст на пациента, да продължава да се заплаща със средства от държания бюджет и след пълнолетие до приключване на лечението. Според вносителите по този начин ще се гарантира достъпът до лечение и ще се осигури неговата непрекъснатост за тези пациенти, независимо от тяхната възраст.

Депутати от всички парламентарни групи заявиха категорична подкрепа за промените с уговорката, че тази стъпка е само началото и би трябвало законовите промени да продължат, докато държавата започне да гарантира безплатното лечение и диета на всички хора с редки болести, независимо от това на каква възраст са.