Д-р Гинка Делиева е ръководител на отделение във Втора клиника по инфекциозни болести на ВМА. TrafficNews потърси нейните съвети за лечение на вирусните настинки, профилактиката срещу грипа и укрепването на имунитета.

-  Д-р Делиева, какви вируси ни атакуват в момента и как да се справим с тях?

-  Навлизаме в сезона на вирусните инфекции и острите респираторни заболявания. В момента заболеваемостта не е много висока , но се очаква тя да нараства.

Както всяка есен най-честите причинители на остри респираторни инфекции са грипът и парагрипът, пикът на които се очаква през месеците декември и януари. Други характерни за есенно-зимния сезон вируси са аденовирусите, корона вирусите, човешкият мета-пневмо вирус, респираторно-синтициалният  вирус и риновирусите.

Те засагят най-често децата до 5-годишна възраст, които боледуват между 2 и 5-6 пъти годишно, ако не посещават детски колективи. А тези, които посещават, могат да боледуват до 8 пъти годишно, но това не трябва да тревожи родителите. Все пак трябва да са наблюдателни, защото най-много усложнения се срещат точно в детска възраст. Макар и самоограничаващи се, тези заболявания могат да протичат тежко и с усложнения и при възрастните пациенти над 65 години, както и при тези с хронични заболявания на сърдечно-съдовата, дихателната система, ендокринни заболявания и т.н.

Затова трябва  болните да бъдат  наблюдателни и ако се появят по-тревожни симптоми, да се лекуват своевременно.

- А кои са по-тревожните симптоми?

- Продължителен фибрилитет, който не се повлиява от обичайните антипиретици и противовъзпалителни средства, усилване и задълбочаване на кашлицата, силни болки в гърлото, влошаване на общото състояние, които не преминават за обичайните 3 до 5 дни, а се задълбочават с времето. 

Обичайно вирусната инфекция има благоприятен ход и преминава без лечение до 7 дни. Но ако след третия ден, вместо към подобряване, оплакванията водят към влошаване на състоянието, това означава, че трябва да се потърси лекарска помощ.

- Какви лекарства препоръчвате срещу вирусните инфекции? 

- Вирусните инфекции не се лекуват с антибиотици, защото вирусите не са чувствителни към тях. Специфично лечение има единствено за грипа със съответните противогрипни препарати. При съмнение за грипна инфекция е добре да бъде направен бърз тест, за да се установи дали се касае за грип и ако се докаже – се прилага съответното лечение.

В останалите случаи при вирусни инфекции се прилага само симптоматично лечение – отпушване на носа с капки, лекарства за успокояване на кашлицата или втечняване на секретите, температуропонижаващи средства, но само при температура над 38 градуса. И общо укрепващи медикаменти, витамини, прием на течности и пазене на леглото.

- Как да си подсилим имунитета, за да посрещнем грипа?

-  Единственото, което можем да направим срещу грипа като профилактика, е противогрипна ваксина. Останалите средства нямат убедителен и сигурен резултат.

-  В момента подходящо ли е все още да се направи противогрипна ваксина?

-  Все още не е късно да бъде поставена, тъй като се очаква грипът да настъпи декември-януари. А за образуването на антитела след ваксинация са необходими 3-4 седмици.

-  Изисква ли поставянето на противогрипна ваксина да не сме болни?

-  Да, както за всяка една имунизация – в момента на поставянето пациентът трябва де не боледува от остро заболяване, не трябва да има висока температура, както да няма и други противопоказания за поставянето й.

Ваксината е препоръчителна за рисковите групи хора – възрастни над 65 г., деца под 5 г., хора с хронични сърдечно-съдови хронични белодробни, ендокринни, ревматологични заболявания, бременни жени, както и работещите в затворени колективи с болни хора – работници в здравните заведения, затворите и други места, където се събират много хора.

-  Има ли безплатни ваксини за възрастните над 65 г.?

-   Да, приета е национална програма за повишаване обхвата на имунизацията срещу грип и една от мерките е около 10% от възрастните над 65 г. да бъдат имунизирани безплатно от общопрактикуващите лекари.

-   А какви са другите начини за предпазване?

-   Когато пациентът е болен, трябва да си остане у дома. При обявена грипна епидемия не трябва да се събират в затворени помещение много хора. Грипните вируси се разпространяват по въздушно-капков път и е много лесно в затворено помещение  човек да бъде заразен от кихащи и кашлящи срещу него.

-  Препоръчвате ли витамини, имуностимуланти или диета?

-   Правилен режим на хранене, пълноценна и разнообразна храна, разходки на открито, достатъчно сън и почивка. Да не се пропуска закаляването на децата, което трябва да продължава и през зимните месеци.

През отоплителния сезон правилна температура в помещенията е 20-22 градуса, необходимо е овлажняване на  въздуха, често проветряване. И това е напълно достатъчно.

Би било твърде лесно с хапче или лъжичка сироп да се реши проблемът, но имунната система се гради именно чрез среща с различни причинители на заболявания. Мисля, че това е начинът – с  лекарства трудно може да се постигне това, което природата е заложила.

-  Замърсяването на въздуха в големите градове има ли отношение към респираторните заболявания?

-  Да, разбира се, но по-скоро замърсяването на въздуха е опасно за хората с хронични белодробни заболявания като астма и ХОББ например. 

-  Пореден случай за дете без задължителни ваксини, което посещава детска градина, бе изнесен наскоро. Направи ли се всичко възможно, за да бъдат убедени родителите, че  децата им не трябва да бъдат спирани от ваксинация?

-  Има още какво да се прави в тази насока, за да бъдат убедени родителите в правилното решение децата да бъдат имунизирани. За мен е недопустимо деца, които не са имунизирани, да посещават детски колективи.

-  Отшумя ли епидемията от морбили?

-  Не зная да има регистрирани заболели от морбили в момента. Мисля, че епидемията е овладяна благодарение на мерките, които се взеха - да се имунизират неимунизираните,   да се обхванат в максимален процент пациентите, подлежащи на имунизация.  Това води до прекратяване на  разпространението на вируса.  Още едно доказателство за ползата от задължителните ваксини.