Депутати се наредиха на опашка, за да бъдат изследвани за диабет. Над 100 народни представители и служители в Народното събрание премериха кръвната си захар в почивката между пленарните заседания.

Скринингът се проведе в централното фоайе на пармалента. Първо желаещите да проверят здравното си състояние отговаряха на въпроси за теглото си, двигателната активност и начина на хранене. След измерване на талията, специалистите вземаха кръв и я пускаха за изследване – тест за глюкоза /показателите в момента/ и за гликиран хемоглобин /какво е средното ниво на кръвната захар за 3 месеца назад/.

 Резултатите, които излизаха за 5 минути, бяха давани за анализ на проф. Цветалина Танкова - един от най-добрите ендокринолози в България и началник на Клиниката по диабетология в Университетската болница по ендокринология.

 „При тестовете открихме случаи на диабет. Има и резултати, които показват висок риск за развитие на заболяването, затова хората се насочват към допълнителни изследвания”, каза пред TrafficNews проф. Танкова.

 По този начин, под патронажа на здравната комисия в парламента и нейния председател д-р Даниела Дариткова, бе отбелязан Световният ден за борба с диабета. Инициативата е на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM).

 "В България има около 500 хил. диагностицирани пациенти с диабет ", каза д-р Дариткова. Коварното при това заболяване е, че всеки втори болен не знае това и може да остане недиагностициран.

"Българинът трябва да бъде информиран. Профилактиката е нещо много важно, защото предотвратява много здравни проблеми. Призовавам всички колеги да направят скрининга. Да се надяваме, че всички сме в добро здраве, защото това, което ни предстои в следващите седмици, е много важно за държавата", посочи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Няколко са факторите за развитие на диабет. Сред тях са наследствената обремененост, обездвижването, неправилното хранене. Увеличаването на обиколката на талията показва, че има проблем в начина ни на живот, обясняват специалистите. Не на последно място, коварната болест се развива и заради хроничен стрес.

Затова профилактичните изследвания са изключително важни. В дните около 14 ноември такива се извършват безплатно в много болници в страната.

Медиците съветват веднъж годишно да се изследват за диабет всички, които имат родители със заболяването, хората с наднормено тегло и високо кръвно налягане, както и жени, родили дете с тегло над 4 килограма.

 „Диабетът идва неусетно. С него животът не свършва, но налага съвсем нови правила в ежедневието”, пише в „Сладката граница” – издание на Българския диабетен форум, която бе сред информационните материали, раздавани по време на скрининга в парламента.