Двойно и тройно по-скъпи са цените на здравните услуги по родните черноморски курорти, в сравнение със средните стойности на аналогични процедури и изследвания по вътрешността на страната, показва проверка на "Труд".

В най-големия комплекс по Южното Черноморие – "Слънчев бряг" например работят няколко поликлиники. Всички те разполагат със супероборудване, но цените не са по джоба на всеки. Един обикновен преглед при лекар, само за да обясни пациентът какво му е, да му бъде назначено лечение, или пък да бъде насочен към друг специалист, струва 50 евро (98 лв.). За сравнение най-обикновен платен преглед по държавата е около и под 50 лв.

Ако туристът има стомашни болки, то ехографът на коремни органи е 60 евро (117 лв.). Извън морските курорти – средно е 45-50 лв. платено, а в Бургас, е 30 лв. без направление.

При проблеми с кръста по южните дестинации поставянето на инжекция от медицинска сестра струва 30 лв. мускулно и 40 лв. венозно, при положение, че по вътрешността на държавата цените варират около 2 лв. за подкожна инжекция, 3 лв. за мускулна и 4 лв. за венозна. Самото лекарство по морето се заплаща отделно, а цената се съобщава в лева – за медикамента и за услугата.

При инциденти с контузени крайници – за гипсиране на крак или ръка туристите трябва да броят 100 евро. Не е ясно колко струват хирургическите интервенции, защото информация не се дава от рецепциите, но със сигурност е от 150- 200 евро нагоре. Тъй като цените, по които работят медицинските центрове, трябва да бъдат обявявани задължително, а не да се пазят в тайна, клиниките подлежат на проверки и при евентуални нарушения – на санкции.

За българи в "Златни пясъци" цените са различни от тези за чужденци, но пак са солени. Мускулна инжекция например е 10 лева, а ехографът на коремни органи – 40 лева.

Прегледът в медицински кабинет по Северното Черноморие и това лято е тройно по-скъп, отколкото във Варна. Частните практики в комплексите не работят със здравната каса. Ако потърсите доктор близо до хотела, пригответе стотачка, а ако се налага визита в стаята – още 20 лв. отгоре.

За сравнение в поликлиниките в морската ни столица прегледът струва 30-40 лв. В някои ДКЦ вадят кърлеж за 10 лв., в други – за 20 лв., а в курортите вземат по 40 лв. Доста по-скъпо там струва и поставянето на инжекция. Мускулната е 20 лв., венозната – 30 лв., докато във Варна вземат съответно 5, 8 лв. и 10 лв.

Обработката на рани е още по-солена. Само превръзката излиза 40 лв., зашиването – 140 лв., а махането на конци – 50 лв. В града за трите манипулации се искат общо 80-100 лв.

Колко на брой са лекарските практики в комплексите това лято е трудно да се каже, тъй като регистърът им вече не е в Регионалната здравна инспекция, а в момента се прехвърля към агенцията "Медицински надзор".