И глобата, и стимулът са методи, които трябва да се наложат, за да се увеличи посещаемостта на профилактични прегледи у нас. За целта обаче ресорното министерство трябва да въведе изменения в нормативната база, които бави от години. Това коментира пред TrafficNews д-р Костадин Сотиров – началник на общопрактикуващите лекари в Пловдивско. Изказването му идва на фона изнесените данни, че едва 50 на 100 от българите правят профилактика на здравето си. Повдигна се и темата – как може да се повиши ангажираността към личното здраве на българите.

Д-р Сотиров уточни, че глобите от 200лв. за пациенти, които пренебрегват профилактичните прегледи при личните ни лекари, не са новост като предложение. Подобна мярка е заложена преди повече от 30 години в Националния закон за здравето, но не се прилага заради липса на нормативна база, която да урежда кой точно може да прилага санкцията. Същото се отнася и за търсене на вариант за стимулиране на пациентите да извършват редовни прегледи. Всички обсъждани варианти обаче все са отпадали по време на обсъждане.

Обмислят глоба за пациенти, които не ходят на профилактични прегледиКакво смятат личните лекари?

Шефът на джипитата потвърди, че в България половината българи пропускат да правят профилактика на здравето си. Най-често това са работоспособни хора в активна възраст, които поради притеснения от диагностициране с болест или безхаберие не се явяват в лекарските кабинети.

 „За да се налагат санкции ресорното министерство трябва да разпореди органът, който да извършва това“, заяви Сотиров и поясни, че лекарите не са административен орган и не бива да бъдат натоварвани с тази дейност.

Профилактичният преглед е специфичен по същност и много зависи от пола, възрастта и заболяванията, които пациентът има или към които е предразположен. Това, което е установена като практика от лекарите по предложение на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари /НСОЛ/, е при посещение в кабинет, независимо от повода, да извърши преглед“, заяви д-р Сотиров.

Той изрази мнение, че пациентите сами трябва да инициират профилактика на здравето си, без да се налага намесата на институции. Мотивира с това, че преминаване през редовни прегледи е предпоставка за ранното откриване на болести и по-лесно и ефикасно лечение. Понякога дори само с промяна на вреден навик. Такъв е случаят със социалнозначими заболявания като високо кръвно, подагра или диабет. Важно е извършването на прегледи за ракови заболявания, чието настъпване са предразположени хора в напреднала възраст, допълни той:

Тази година по настояване на НСОЛ бе разширен обхвата и броя на изследванията, които пациентите могат да си направят. Възможностите са много и полезни, но за съжаление, пациентите не ги правят. В това се включват профилактика за рак на простата, което се прави на всички мъже над 50г. веднъж годишно, също и  ехография и мамография на млечните жлези за жени. Въведени са и профилактични изследвания на черен дроб, който превантивно проверява за прекаран „скрит“ хепатит. Често хора, които са го преминали леко, разбират след години, когато черният дроб вече е започнал да проявява симптоми и състоянието е необратимо“, допълни специалистът.

Според д-р Костадин Сотиров тенденцията за пропускане вниманието към здравето се пренася не само в профилактиката, но и в превенцията. А в момента личните лекари умуват как да стимулират имунизацията по задължителния ваксинационен календар, при която процентът отдавна е намалял драстично и не стига необходимия брой.