Чували сме за COVID език, обриви и дори различни ковид последици, които може да видите по пръстите на ръцете и краката. Сега обаче има още един възможен признак, че сте изкарали вируса: COVID ноктите.

Професор Тим Спектор, главен изследовател на приложението Zoe COVID Symptom Study, сподели снимка на явлението в Twitter, като предполага, че ноктите на хора, прекарали COVID-19 „са все по-чест индикатор, тъй като ноктите се възстановяват след инфекция и при последвалия растеж оставят ясна линия“.

Известни също като "Линии на Бо/Beau/", хоризонталните канали или вдлъбнатини се появяват в нокътната плоча и могат да бъдат причинени от прекъсване на растежа на нокътя ви поради нараняване или заболяване. Спектор отбеляза, че при пациенти с COVID те могат да се появят без наличие на кожни обриви и да изглеждат безвредни.

Доклади от случаи, публикувани в здравни списания, отбелязват, че явлението е регистрирано при пациенти с COVID на много места по света. При 45-годишен мъж с хоризонтални линии на ноктите на ръцете и краката се оказва, че три месеца и половина преди това му е била поставена диагноза COVID-19 след положителен PCR тест. Симптомите му продължили 10 дни и заболяването не изисквало прием в болница.

Д-р Таня Блайкер, президент на Британската асоциация на дерматолозите, обяснява пред HuffPost UK, че това е обичаен признак, на който дерматолозите са свидетели и при пациенти с COVID.

„Тези промени отдавна са известни като „Линии на Бо" и представляват напречни линии в нокътя на няколко или всички нокти на ръцете, а понякога и на ноктите на краката“, казва тя.

Вдлъбнатините обикновено се появяват на ноктите между две и три седмици след заболяване - и малко по-късно на ноктите на краката.

„Те са безвредни и израстват с времето“, добавя Блайкер.

Важно е да се отбележи, че "Линиите на Бо" не се появяват само при хора, преболедували COVID - така че не са сигурен знак, че сте имали вируса. Други причини включват травма на ноктите, екзема, тежко недохранване, болест на Рейно, хипертония, епилепсия, бъбречна недостатъчност, болест на Кавасаки и химиотерапия.

Те също са свързани с наличието на висока температура, според експерта по дерматология, което е един от ключовите симптоми на коронавирус, но също така и много други заболявания, включително скарлатина, пневмония и малария.

Няма специално лечение за такива линии и изследователите отбелязват, че ноктите обикновено се връщат към нормалното си състояние, ако болестта или състоянието, което ги е причинило, вече го няма. След като това се случи, вероятно ще отнеме около шест месеца, докато ноктите - и линиите - пораснат и изчезнат напълно.

Ако те не пораснат или се появят повече, трябва да говорите с дерматолог или личния си лекар за това дали друго основно заболяване може да го причини.

Друга промяна на ноктите, която изглежда е свързана с коронавируса, е наличието на червени белези на полумесец върху ноктите близо до кутикулите. Изследователите не са сигурни защо това се случва, но вярват, че това може да е свързано със съдово възпаление, причинено от вируса.