COVID-19 влияе и на мозъка, преболедували имат симптоми, сходни с тези на Алцхаймер и Паркинсон.

Анализ на мозъчната тъкан от осем пациенти показва възпаление, което създава мозъчна мъгла или когнитивен спад.

Учени излязоха с хипотеза за негативно отражение на вируса, причиняващ Covid-19, и върху мозъка на заразените или преболедували хора.

До неотдавна се смяташе, че основното поражение е натискът върху дихателната система. Според предварителни констатации, публикувани в списание „Нейчър“, изследване, започнало преди година установява, че коронавирусът вероятно има връзка с т.н. „мозъчна мъгла“, замъгляване на съзнанието.

Изследователите от Станфордския университет заедно  със свои колеги от германския университет "Саарланд", са открили, че вирусът предизвиква възпаление на мозъка, което води до симптоми, подобни на  болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Анализ на мозъчната тъкан от осем пациенти показва възпаление, което създава мозъчна мъгла или когнитивен спад, т.е. загуба на паметта и промени в разсъжденията, подобни на симптомите при болестта на  Алцхаймер и Паркинсон.

Възпалението предизвиква имуннната система на организма да реагира и тя изпраща и придвижва т.н. Т-клетки за борба с вируса. Но озадачаващ за учените е фактът ,че мозъчната тъкан не показва присъствие на вируса на Covid-19. Те не могат да обяснят дали Т-клетките унищожават инфектираните клетки или реагират без да има инфекция.

Според проф. Тони Уайс-Кори от Станфордския университет за учените е важно да разберат дали това възпаление може да бъде контролирано и лекувано и дали възпалителнотоили противовъзпалително лечение може да помогне за облекчаване на някои от тези симптоми.