През последните десетина дни лекарите в хърватска Клиника по травматология почти всеки ден оказват помощ на пациенти, нападнати от врани, съобщава местният вестник "Ютарни лист".

Макар че нападенията от врани по това време на годината не са рядкост, лекарите не помнят толкова тежки наранявания, причинени от птиците. Само през последните три дежурства д-р Стипе Чорлука е приел четири пациентки, нападнати от врани.

"Такова нещо не съм преживял, откакто работя. През последните 10 дни в спешното отделение дойде момиче, което заради нападение от врани си беше счупило гръбнака, една пациентка със счупена ръка, една със счупено коляно, а друга си беше изкълчила глезена", казва лекарят.

Пациентките разказали, че враните налетели върху тях, без да бъдат предизвикани с нещо. Двете най-тежко ранени момичета карали велосипед и при нападението паднали и получили фрактури. Другите, които имало по-леки наранявания, били изпратени на домашно лечение, след като получили първа помощ. Едната от тях казала, че се разхождала и започнали да я нападат врани. Тя се опитала да се защити с ръце, но паднала и си счупила става на ръката.

Според д-р Чорлука има няколко интересни съвпадения - всички нападнати са от женски пол, нападенията са извършени привечер и всички жертви имали дълги коси. Орнитоложката Ива Шоштарич казва, че се случва врани да нападат хора, но никога преди не е чувала за такива тежки случаи.

"Когато враната нападне, а тя прави това, когато се чувства застрашена, най-добре е да започнете да махате с ръце и така да я изплашите. Няма нужда да бягате, а само да се отдалечите с бързи крачки. Разбира се, на велосипед това е по-трудно, но ако е възможно, трябва веднага да спрете, да слезете и да изгоните враната", съветва орнитоложката.