Четири нови случая на вирусен хепатит са констатирани в Пловдивска област за миналия месец. Това сочат последните данни на Националния център за обществено здраве и анализи за април.

Двама от болните са били с хепатит В и по един с D и хепатит от неопределен тип. Така общо от началото на годината случаите на остър хепатит в областта стават 56.

У нас все още не е въведен масов скрининг за ранна диагностика на вирусните хепатити. Според статистиката, страдащите от хепатит В са около 210 000, а пациентите с хепатит С са над 80 000. Болестта е напълно лечима, ако бъде установена навреме.

Липса на апетит, подуване на корема, тежест в областта на черния дроб, гадене и повръщане, пожълтяване на очите и кожата - това са само част от симптомите на вирусния хепатит В и С, които обаче се появяват години след заразяването, когато черният дроб вече е сериозно увреден.

Хиляди българи са заразени с хепатит, но само 1 от 10 знае за това. Всъщност не възможностите за диагностика и лечение, а откриването на пациентите е най-големият проблем.