Добавянето на червени боровинки към диетата може да помогне за подобряване на паметта и мозъчната функция и за понижаване на "лошия" холестерол, показва ново британско изследване.

Изследователският екип е изследвал ползите от консумацията на еквивалент на чаша червени боровинки на ден сред участници на 50 до 80-годишна възраст.

Очаква се деменцията да засегне около 152 милиона души до 2050 г.

Няма известно досега лечение за деменция, така че е от решаващо значение да търсим фактори от начина на живот, като диета, които могат да помогнат за намаляване на риска от развитие и тежестта на деменцията.

Минали проучвания показват, че по-високият хранителен прием на флавоноиди е свързан с по-бавни темпове на когнитивен спад и деменция.

Установено е, че храните, богати на антоцианини и проантоцианидини, които придават на плодовете червения, синия или лилавия цвят, подобряват умствената дейност.

Боровинките са богати на тези микроелементи и са ценни със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Учените са искали да разберат повече за това как червените боровинки могат да помогнат за намаляване на невродегенерацията, свързана с възрастта.

Изследователският екип е проучил влиянието на консумацията на червени боровинки в продължение на 12 седмици върху мозъчната функция и холестерола сред 60 когнитивно здрави участници.

Половината от участниците са консумирали замразени червени боровинки на прах, в количество, еквивалентно на чаша или 100 г пресни боровинки дневно.

Другата половина е приемала плацебо.

Изследването е едно от първите, които са фокусирани върху червените боровинки и тяхното дългосрочно въздействие на умствения капацитет и здравето на мозъка при хората.

Резултатите показват, че консумацията на червени боровинки значително е подобрила паметта на участниците, невронното функциониране и доставянето на кръв към мозъка - мозъчната перфузия.

Установено е, че при участниците, които са консумирали прах от червена боровинка, се е наблюдавала значително подобрена ефективност на епизодичната памет, в комбинация с подобрена циркулация на основни вещества като кислород и глюкоза до важни части на мозъка, които поддържат умствените способности – по-специално обработването на паметта.

В групата, приемала червена боровинка, също се е наблюдавало значително намаляване на нивата на LDL или „лошия“ холестерол, за който е известно, че допринася за атеросклерозата – натрупване на плака във вътрешната част на артерията.

Това подкрепя идеята, че червените боровинки могат да подобрят съдовото здраве и отчасти могат да допринесат за подобряване на мозъчната перфузия и паметта.

Данните от това проучване са много обнадеждаващи, особено като се има предвид, че сравнително кратка 12-седмична консумация на червена боровинка може да доведе до значителни подобрения в паметта и невронната функция, поясняват учените.