Нов бум на случаите на заболели от COVID-19 отчитат лични лекари в Пловдивско. Вирусът удря слабите места на пациентите, заяви началникът на джипитата в областта д-р Костадин Сотиров пред TrafficNews. По негово наблюдения в момента повечето заболели се оплакват от неразположения в стомаха, диария и повръщане. Част от симптомите са болки в цялото тяло, втрисане, повишена температура над 38 градуса.

„Много е важно пациентите да пият течности. Много течности! Около 4-5 литра на ден. Трябва да се поддържа правилна диета – оризови бисквитки, ориз с моркови, чайове от шипки, мента, жълт кантарион“, заяви Сотиров.

Продължителността на неразположенията варира различно при пациентите – между 3-4 дни до 2 седмици.

Често се прилага симптоматично лечение – температуропонижаващи медикаменти, пробиотици и витамини, но е необходима правилна диета и активна почивка.

Справка в анализа на Национален център по заразни и паразитни болести също показва ръст на случаите. Отчетените стойности обаче не отразяват един голям процент от пациентите, които правят домашни тестове за COVID-19. В бройките им влизат само положителни проби, взети в официални лаборатории.

По последни данни 14-дневната заболеваемост за страната достига 15,17 на 100 000 души. В Пловдив тя е 18 на 100 000, което все още попада в най-нисък праг спрямо графата на Министерство на здравеопазването. Няколко области са преминали в жълта зона, прехвърляйки с малко 20 на 100 000. Сред тях са Бургас, Сливен, Варна и Габрово.

За сравнение - в началото на септември заболеваемостта е била 9,8 на 100 000. Точно преди месец /14 август/ броят е бил 5,9 на 100 000.

За периода от 8 до 14 септември са регистрирани 589 случая на респираторния вирус. За седемте дни преди това 360 случая, което означава че случаите са нараснали с 229 само за седмица. Важно е да се отбележи обаче, че за цитирания период са направени са повече тестове. Официално взетите в лаборатории проби са близо 7000, или с над 1600 повече от предходната седмица.