В няколко социални домове в страната са регистрирани огнища на COVID-19, като най-засегнати от новата вълна са възрастните хора. Това стана ясно по време на заседание на ведомствения пандемичен комитет в Министерството на здравеопазването, чийто председател е зам.-министър д-р Петър Грибнев. В състава му влизат представители на ръководството на МЗ, главният държавен здравен инспектор, представители на регионалните здравни инспекции и на спешната медицинска помощ.

9 области в страната са на етап 1 според Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. Всички останали са на етап 0, се казва в съобщение на Министерството на здравеопазването. 

„Към момента в интензивни отделения в болниците в страната са настанени 33-ма пациенти с COVID-19. Епидемичната обстановка на този етап остава спокойна“, посочи зам.-министър д-р Грибнев.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести 14-дневната заболяемост от COVID-19 в страната към 17 юли е 165 на 100 хил. души.

Създадена е организация при необходимост лечебните заведения в страната да бъдат снабдени с достатъчно количества лекарства за лечение на коронавирусната инфекция, стана ясно още по време на заседанието на ведомствения пандемичен комитет