"Пиенето на йод в момента не е нужно. Първо не е добре от здравна гледна точка и второ може да се получи това, което стана с бензиностанциите преди няколко дни", коментира пред БНТ секретарят на сдружението "Български атомен форум" Станислав Георгиев.

Във връзка с пожара в района на украинската АЕЦ "Запорожие", след който беше обявено, че няма изтичане на радиация и за който Киев и Москва се обвиняват взаимно, Георгиев оцени положително, че всички институции в България, чиято работа е да се занимават с изясняване на такива въпроси, този път са говорили в един глас, и не само българските институции, а и Международната организация за ядрена енергетика във Виена.

"И това, което се казва е, че няма ядрена ситуация в централата. Няма опасност и за българското население. Моят призив е към всички, които ни слушат, гледат, нека се съобразяват с това, което българските власти казват, и да няма паника", заяви секретарят на сдружението "Български атомен форум".

Още преди този инцидент, Запорожката централа беше под контрола на руските сили, припомни секретарят на БУЛАТОМ.

"Какво е станало точно, двете страни дават различни версии. Това, което обаче е абсолютно опасно е, че в атомна централа стават такива неща. И председателят на нашата Агенция за ядрено регулиране много правилно каза, че ние сме притеснени от това нещо. И сигурно трябва да сме притеснени, защото това е атомна централа, въпреки че е много по-различна като структура и като защита от това, което леше Чернобил", коментира Георгиев.

Георгиев изрази надежда, че и двете страни разбират, че това са особени обекти, че те трябва да са с особен статут и че при тях не трябва да се допускат сражения. По думите му тези съоръжения са основата на енергетиката на Украйна, и това е основа, на която след войната може да се гради нормалният живот.

На въпрос дали са възможни провокации, секретарят на БУЛАТОМ каза:

"На този свят всичко е възможно за съжаление. Надявам се дотам да не се стига. Надявам се, че и двете страни разбират, че това са обекти, които трябва да се пазят, както досега винаги е било в такива конфликти. Например в бивша Югославия - там централата се заобикаляше от много далече при всички военни действия."

Станислав Георгиев предположи, че в основата на желанието на руската страна да владее места като Чернобил и Запорожие, вероятно са разпространените от самите тях информации, че Украйна иска отново да стане ядрена държава.