Бразилският щам на Covid-19 P1 може да се разпространи по-лесно и може да избегне имунната система, установяват учени от Imperial College London и университета в Сао Пауло. Експерти от Бразилия и Великобритания изчисляват, че мутиралият бразилски щам е по-преносим от предишните варианти на коронавирус, открити в Манаус.

Първата оценка на бразилския щам на Covid-19, наскоро идентифициран във Великобритания, показва, че той може да се разпространи по-лесно  и да „избегне“ имунната система.

Учени от Бразилия и Великобритания изчисляват, че вариантът, известен като P1, е от 1,4 до 2,2 пъти по-преносим от предишните версии на коронавирус, циркулиращ в Манаус, градът на Амазонка, откъдето произхожда. Той също така е в състояние да избегне между 25% и 61% от защитния имунитет от предишна инфекция, според изследователи от Imperial College London и университета в Сао Пауло.

Почти 70% от населението на Манаус е имало имунитет от първата вълна от инфекции на Covid-19 миналата пролет, но приливът на повторни инфекции в началото на тази година довел до претоварване на болниците в града. Шест случая във Великобритания за варианта P1 са идентифицирани при хора, които наскоро са се завърнали от Бразилия.

Проучването не е рецензирано.