Освен че е чудесно допълнение към много ястия, босилекът е много полезна и лечебна подправка. Ето няколко причини, поради които трябва да го консумирате редовно.

Експертите препоръчват да се дъвчат поне 12 листа босилек на ден, защото витамините и антиоксидантите намаляват стреса.

Освен това босилекът може да помогне, ако имате възпалено гърло. Оставете го в чаша хладка вода за няколко часа.

Ако имате настинка, смесете листата босилек с джинджифил и мед. Това помага при лечение на респираторни заболявания като грип, настинка, бронхит. Освен това листата от босилек в комбинация с чай помагат за намаляване на високата телесна температура.

Консумирайки напитка от босилек, вие поддържате сърцето си здраво и намалявате риска от инфаркт. Помага и при камъни в бъбреците. 

За тези, които страдат от проблеми с венците, лош дъх и нетрайни зъби, босилекът е чудесен съюзник в поддържането на здравето на устната кухина. Антибактериалните и антибиотични свойства на босилека помагат за предотвратяване на различни заболявания на устната кухина.

Ако искате да се откажете от пушенето - дъвчете листа от босилек. Тази подправка може да помогне и при лечението на рак. Той е особено полезен при лечение на белодробна функция и съдържа витамин А, който има положителен ефект върху здравето на очите.