Болниците в Пловдив отново започнаха да се пълнят. Въпреки че в областта все още няма официално потвърден случай на Омикрон, заболеваемостта бързо нараства. Само за изминалото денонощие са потвърдени нови 404 случая. През последната седмица медиците наблюдават драстичен скок и на хората, които се нуждаят от лекарска помощ.

Актуалните данни на Националната здравноосигурителна каса показват, че от разкритите в момента 811 легла за лечение на пациенти с COVID-19, повече от половината са заети. С 30 на сто са се увеличи заетите легла само за седем дни – в периода от 26 декември до 2 януари.

Най-голям е натискът към Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Свети Георги”. Там се лекува всеки четвърти пациент с коронавирус от областта. Заети са 123 от наличните 184 легла. Вече е запълнен повече от половината от капацитета на УМБАЛ „Каспела”, УМБАЛ „Пълмед” и УМБАЛ „Пловдив”, а в карловската болница няма нито едно свободно легло.

Според медиците случаите тепърва ще нарастват. Прогнозите са пикът на петата вълна да е около 19 януари. По-рано днес математикът проф. Огнян Кунчев съобщи, че тогава се очаква да бъдат регистрирани 20 хил. случая на ден. "Моделът, който показва каква би могла да бъде ситуацията тогава показва над 100 000 случая на ден. След 19 февруари кривата слиза надолу", допълни той.

За да се облекчи работата на болниците от Здравното министерство обмислят разкриване на нови COVID зона в цялата страна.