Увеличават се случаите на заразените с морбили в страната. Към момента броят им е 759, съобщава националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев през bTV, което в сравнение с миналата година е 40 пъти повече.

Заразените в София представляват ⅔ от случаите. Голям е броят им и в Благоевград, от където тръгна заразата. Около 90% от случаите са сред ромското население, затова натам са насочени усилията за по-голям имунизационен обхват.

Първите случаи бяха в детското отделение на болницата в Разлог. Вече има болни от морбили в Пазарджик, Бургас, Перник и Пловдив. В момента най-много заразени има в София област. Случаи са регистрирани в Самоков и Ихтиман, но и в столицата и Кюстендил.

Морбили е най-заразното инфекциозно заболяване.Припомняме, че в по-голямата си част епидемията е резултат от антивакс вълната на родителите, които отказваха да имунизират децата си. В момента за това има глоба. Установява се, че доста често вината за липса на ваксинация при децата е на родителите.

Макар в повечето случаи да протича леко, все пак то отслабва имунната ни система и има един смъртен случай при 1000 заболели, сочи статистиката.