Болките в крайниците и костите, както и слабата подвижност на ставите сигнализират, че нашият организъм се нуждае от витамин D. Това заяви професорът от медицинския център на Бостънския университет Майкъл Холик.

Другите признаци за недостига му са увеличеното тегло, болките в стомаха и депресията.

Недостигът на витамин D е характерно най-вече за зимния период. Това повишава риска от развитието на диабет тип 2, остеопороза и високо кръвно налягане, предупреждава проф. Холик.

Остеопорозата пряко се влияе от нивото на вит.Д в организма наред с другите причини за нея (хормони, движение, възраст, наследственост).

Доказателство е фактът, че в Индонезия такава диагноза не се среща, въпреки, че там хората не консумират мляко (калций), но са постоянно на слънце и много се движат. Болки в костите, счупвания при незначителни травми насочват към недостиг на вит.Д и той трябва да се приема допълнително след съответните изследвания.

Половин час дневно на слънце е достатъчно, за да се синтезира в кожата необходимото количество от този важен витамин, отговарящ за здравината на костите и зъбите, за добрата работа на сърдечно-съдовата система, за превенция на депресията.

Имайте предвид, че слънцезащитните кремове пречат за неговия синтез. Те предпазват кожата и трябва да се ползват, но поне няколко минути трябва да се лишим от тях, за да са здрави и костите.

Витамин Д се набавя и от някои храни (яйца, масло, телешки черен дроб и др.), но основната роля за неговият синтез е слънцето.